NaslovnaZanimljivostiNaučite da protumačite snove - šta znači kada sanjate da vam ISPADA...

Naučite da protumačite snove – šta znači kada sanjate da vam ISPADA ZUB?

- Advertisement -

Bilo da sanjate da gubite jedan zub, sve ili da vam se zubi lome ili trunu, snovi o ispadanju zuba su za svakoga prava noćna mora. Istraživanja pokazuju da je svako od nas bar jednom sanjao o gubitku zuba, a psiholozi smatraju da postoji bar pet načina da protumačimo šta znači san o gubitku zuba i šta bi to moglo da znači za naš stvarni život.

Snovi o ispadanju zuba su toliko česti da čak postoji i ime za njih, a stomatolozi tvrde da od svojih pacijenata često čuju pitanja vezana za ovakve snove. Ali zašto uopšte sanjamo o tako čudnim stvarima poput ispadanja zuba?

Stomatološkinja Katrin Džao smatra da su snovi način na koji naš mozak obrađuje probleme ili anksioznost koju doživljavamo tokom dana, kao i da ovi snovi vjerovatno nemaju nikakve veze sa zubima. Evo nekoliko primjera šta bi vaš san o gubitku zuba mogao da znači:

Bazični osjećaj nesigurnosti
Ako u snu osjećate stid ili anksioznosti nakon što vam zubi ispadnu, to može da znači da se borite sa osjećajem nesigurnosti, možda baš zbog problema sa ružnim zubima.

„Ponekad ne dozvoljavamo sebi da osjetimo svoju nesigurnost ili anksioznost jer se od nas zahtijeva da budemo ‘jaki’. Naša podsvijest će naći načina da ova osjećanja izvuče na površinu kroz metaforu kao što je san o ispadanju zuba“, objašnjava psihoterapeutkinja Valentina Dragomir.

Nalazimo se na nekoj životnoj prekretnici
Ako u vašem snu zubi ispadaju na lagani dodir, to bi moglo da predstavlja vrlo podsticajnu poruku:
„Gubitak zuba u snu mogao bi da bude znak da ulazite u novu fazu života i ostavljate starog sebe“, kaže Dragomir.

Ovo tumačenje potiče od Karla Gustava Junga koji je smatrao da gubitak zuba metaforički predstavlja preporod koji nam se dešava u realnom životu. Prema Jungu, gubitak zuba bi bio bolno iskustvo u stvarnom životu, za razliku od metamorfoze koju možete doživjeti kada zatvorite jedno poglavlje svog života i otvorite novo.

Osjećaj inferiornosti ili nemoći
Nedostatak zuba u stvarnom životu često je povezan sa nižim kvalitetom života, kao i niskim samopoštovanjem i lošim emocionalnim blagostanjem. Prema tome, snovi o gubitku zuba mogu ukazivati na to da se osjećate inferiorno u vezi sa određenim aspektom svog života, na primjer, ako niste spremni za nastup, prezentaciju ili test koji se približava, kaže Džao.

Drugo moguće objašnjenje bi moglo biti da se osjećate nemoćno.
„Ispadanje zuba u snu može biti metafora da se osjećate nemoćno ili van kontrole u nekoj situaciji jer je gubitak zuba prirodan proces koji se ne može zaustaviti ili kontrolisati“, napominje terapeutkinja.

Osjećaj neprilagođenosti
Da li vam se zubi u snu skupljaju, guraju i guraju, bole, sve dok na kraju ne ispadnu? U tom slučaju, vjerovatno se i u životu osjećate podjednako neprijatno ili neprilagođeno.
„Ovakvi snovi mogu da znače da se osjećate otuđeno od sopstvenog tijela, porodice ili okruženja. To se dešava kada prolazimo kroz velike promjene, poput selidbe ili odlaska u inostranstvo“, kaže Dragomir.

Doduše, ako imate između 17 i 25 godina, možda imate ovakve snove zbog kombinacije životnih promjena i bolova u vilici od impaktiranih umnjaka.

Lični rast
Da li vaš san uključuje nešto nenormalno, poput krivog ili pokvarenog zuba koji morate da izvadite?
„Ovaj san može biti znak da rastete kao osoba ili se plašite rasta ili promjena. Ovo može biti vaša podsvijest koja vam ukazuje da li ste ili niste spremni da se prepustite i prihvatite novu fazu svog života“, napominje Dragomir.

Način na koji reagujete na gubitak zuba u snu može da ukazuje i na to kako se nosite sa ovim ličnim rastom. Iako niko nije oduševljen gubitkom zuba u snu, možda se u stvari preispitujete da li ste se odgovorno poneli u nekoj situaciji i razmišljate o svojim sledećim koracima, ili mislite da ste na izazov odgovorili strahom i stidom.

Tumačenje snova
Ne postoji jedinstven odgovor na to kako treba da tumačite svoje snove. Poznati psihoanalitičari Sigmund Frojd i Karl Jung vjerovali su da su snovi način na koji ljudi istražuju svoju podsvijest i želje.

Međutim, dok je Frojd tvrdio da snovi prvenstveno izražavaju doživljaje iz prošlosti ili želje, Jung je smatrao da su snovi način da se istraži budući razvoj i da su rezultat nečega čega budno ja još uvijek nije bilo svjesno ili nesposobno da razumije. Psiholog Klara Hil smatra da snovi odražavaju budan život i da se mogu tumačiti uz pomoć terapeuta.

Njen model, koji objedinjuje više teorija Frojda, Junga i drugih psihoanalitičara, polazi od toga da slike u snovima imaju specifično značenje za tu osobu i da njihovo tumačenje može dovesti do dubljih uvida u sopstvenu ličnost. Bez obzira da li se slažete sa Frojdom, Jungom, Klarom ili ni jednim od njih, praćenje snova može vam pomoći da ih bolje zapamtite i protumačite.

Kako bolje zapamtiti svoje snove
Ako želite da bolje pamtite svoje snove u tome vam može pomoći više sna. To je zato što ćete više vremena provoditi u REM fazi sna. To je važno jer su snovi u toj fazi sna obično življi, što olakšava prisjećanje.

Sa druge strane, neki istraživači su otkrili da loš kvalitet sna takođe može poboljšati pamćenje snova. Međutim, snovi povezani sa lošim snom često su bili povezani sa stresom ili noćnim morama. Dakle, na kraju, kvalitetan san je vjerovatno najbolji za snove kojih biste željeli da se sjećate na prvom mjestu, plus to je odlično za naše opšte zdravlje.

Dnevnik snova, takođe, može da pomogne u pamćenju snova. Ako vas mrzi da pišete, dovoljno je da nekome ispričate šta ste sanjali. Osim toga, vođenje dnevnika snova može pomoći da otkrijemo obrasce u svojim snovima i simboliku koja se ponavlja.

„Međutim, ne bi trebalo da poklanjati mnogo pažnje tumačenju snova jer mnogi naši snovi nemaju poseban značaj. Na kraju krajeva, na nama samima je da odlučimo koliko ozbiljno shvatamo svoje snove“, ističe Valentina Dragomir.

„Ne postoji jedan ispravan ili pogrešan način tumačenja snova. Važno je pronaći pristup koji vam najviše odgovara i za koji smatrate da pruža najtačniji uvid“, zaključuje psihoterapeutkinja.

Izvor: Kolektiv

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -