NaslovnaSavjetiŠta znači krvarenje desni kada perete zube?

Šta znači krvarenje desni kada perete zube?

- Advertisement -

Da li primjećujete krvarenje desni kada perete zube? Sigurno ste se odmah zapitali da li je sve u redu i da li „to smije“. Ako čitate ovaj tekst sigurno ste zabrinuti zbog simptoma koji ukazuju na bolesti desni i želite da ga riješite.

Bolest desni je uobičajeni problem koji se pojavljuje usljed nagomilavanja plaka – ljepljivog sloja bakterija koji se stalno formira na vašim zubima. Ako se ne reaguje, toksini iz bakterija plaka mogu da izazovu oticanje desni i zapaljenje. Što se stručno naziva gingivitis to jest upala desni.

Foto: bodent.rs

Upala desni (gingivitis)
Gingivitis predstavlja upalu desni. Desni postaju crvene i otečene i može se desiti da krvare kada perete zube. Stvaraju se mali džepovi između vaših zuba i desni. Ako se zapostave i ne čiste na pravilan način, ovi džepovi postaju još dublji, pri čemu se upala desni može razviti i prerasti u parodontopatiju koja se ne može povratiti.

Možete spriječiti pogoršavanje upale desni tako što ćete potražiti savjet od vašeg stomatologa, odmah!

Parodontopatija (periodontitis)
Parodontopatija se ispoljava kada se plak proširi i nagomila na dubljim džepovima, ispod linije gdje se spajaju desni i zubi. Vaše desni će biti crvene i zbog njihovog povlačenja će vaši zubi izgledati veće.

Možda ćete primijetiti krv prilikom pranja zuba ili tokom jela. Ako se bolest desni zapostavi, one se mogu dodatno povući i krvariti mnogo češće. Na kraju, vaši zubi bi mogli da se rasklimaju što može prouzrokovati njihovo ispadanje.

Prepoznavanje simptoma
Kako da prepoznate da li imate bolest desni? Ona se može razviti i prije nego što primijetite da imate problem. Zbog toga je važno da reagujete na prve simptome, kao i da na vrijeme radite redovne kontrole i preglede kod vašeg zubara.

Neki od ranih simptoma bolesti desni su:
*Desni koje krvare – tragovi krvi prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem za zube, čak iako ne osjećate bol. *Zdrave desni ne bi trebalo da krvare.
*Crvene desni – za razliku od roze boje zdravih desnih
*Naduvene ili otečene desni

Kako riješiti problem?
Kako možete rešiti ovaj problem? Jako jednostavno. Potrebno je da:
*Redovno perete zube. Minimum dva puta dnevno
*Svakodnevno koristite konac za zube ili „male“ interdentalne četkice
*Koristite antibaterijsku tečnost za ispiranje zuba
*Redovno idete na kontrole kod vašeg zubara

Izvor: ordinacija Atlas

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -