NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara doktorka Mirjana Pejaković

Na pitanja čitalaca odgovara doktorka Mirjana Pejaković

- Advertisement -

Ove nedelje u rubrici „pitanja čitalaca“, naša gošća bila je doktorka Mirjana Pejaković iz banjalučke ordinacije „Prizma Dent“.
Redovno perem zube, ujutro i uveče, koristim i zubni konac, ali mi se stvara kamenac. Kako da riješim taj problem?

Dr Mirjana Pejaković (Foto: privatna arhiva)

„Stvaranja zubnog kamenca, nažalost, ne možemo spriječiti, ali dobrom oralnom higijenom i kontrolnim pregledima stomatologa, te pravovremenim odstranjivanjem, možemo ga držati pod kontrolom. Nekoliko važnih faktora mogu doprinjeti nastanku zubnog kamenca i pored redovnog i pravilnog održavanja higijene usne duplje. To su: pljuvačka pacijenta (utiče na otvrdnjavanje, mineralizaciju kamenca), ortodontske anomalije (npr. zbijeni zubi ili nepravilan položaj zuba), genetske predispozicije, podstojeći ispuni, nekorektno napravljeni protetski radovi itd. Dakle, posjetite svog stomatologa kako bi se utvrdio eventualni uzrok pojačanog nakupljanja kamenca i porazgovarajte o tome kako otkloniti mogući uzorok. Ako se uprkos svim poduzetim mjerama kamenac i dalje pojačano stvara, jednostavno ga češće uklanjajte!

Prije četiri, pet dana sam izvadila zub i rana me i dalje boli. Da li je to normalno?
„Ovakve stvari se dešavaju. Uzrok može biti različit: trauma pri vađenju zuba (komplikovana ekstrakcija), upalni proces na korjenu zuba (često je potrebno nekoliko dana da bi se posljedice upale sanirale, a to je praćeno bolom), suva alveola – alveolitis (nakon vađenja zuba iz nekog razloga ne dolazi do formiranja ugruška), itd. Šta god da je uzrok, obratite se svom stomatologu. Rješenje svakako postoji!

Dr Mirjana Pejaković (Foto: privatna arhiva)

U posljednje vrijeme imam bolne desni iznad gornje trojke i četvorke. Šta bi mogao biti uzrok?
„Moguć uzrok upale desni su bakterije plaka na zubima, oko zuba i između zuba. Ako se bakterije plaka ne uklone, mogu prouzrokovati upalu desni koja vremenom može dovesti do ozbiljnih problema – pojave parodontalnih džepova i parodontoze. Do upale desni mogu dovesti i pušenje, nedovoljan unos vitamina, dijabetes, hormonalne promjene, ali i nepravilan položaj zuba, kao i upalni procesi na korjenu zuba. Zavisno od mogućeg uzroka, poduzima se odgovarajuća terapija.

Poslije nehotičnog udarca na fudbalu, jedan mali dio zuba mi se okrznuo, a ostatak je počeo da se klima. Da li moram da vadim zub?
„Najbolje bi bilo uraditi retroalveolarni snimak zuba i utvrditi da li postoji fraktura korijena. Ukoliko postoji, zub se najčešće vadi. Ukoliko je zub samo traumatizovan i pomičan, fiksira se tzv. splintom – metalnom žicom ili kompozitnim vlaknima koji imobiliziraju zub i potiču ga na oporavak. Imobilizacija traje najmanje mjesec dana da bi se oporavio potporni aparat zuba, te ponovo uspostavila čvrsta veza zuba i kosti. Nekada je neophodno uraditi i endodontsku terapiju traumatizovanog zuba. Ako se čitav proces uspješno završi, oštećeni dio krunice zuba se lako restaurira“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -