NaslovnaZanimljivostiHoće li uskoro moći da nam "izrastu" novi zubi?

Hoće li uskoro moći da nam “izrastu” novi zubi?

- Advertisement -

Nove tehnike izrastanja zuba osmišljene u Laboratoriji za tkivno inžinjerstvo i regenerativnu medicinu na Univerzitetu Kolumbija, mogle bi gubitak zuba učiniti prošlošću. Gubitak zuba problem je sa kojim se većina ljudi suočava u nekom trenutku života.

Trenutno najbolji način za nadoknadu izgubljenih zuba su dentalni implantati, koji pružaju adekvatnu nadoknadu. Međutim, traže pravilno održavanje higijene i ne mogu se ugraditi tamo gdje nema dobre i kvalitetne kosti.

Foto: ordinacija.vecernji.hr

Istraživanje matičnih ćelija
Sve to su razlozi zašto se naučnici posvećuju istraživanju matičnih ćelija i njihovog potencijala u „nicanje“ novih zuba. Matične ćelije već su se pokazale kao uspješne u nicanju ili rastu mnogih tkiva, međutim ne i cijelih funkcionalnih organa. Zub, kao i ljudski organi, funkcionalna je cjelina koja se sastoji od mnogih tkiva – gleđ, dentina, cementa, vena i nerava, i to sve na jednom malom području.

Grupa naučnika predvođena dr. Maom vjeruje da su pronašli način da se čovjekove matične ćelije premjeste na kostur izrađen od prirodnog materijala i stave u usta pacijenta. Jednom kada matične ćelije kolonizuju kostur, zub može da raste na mjestu izvađenog zuba i zatim će se stopiti sa okolnim tkivom. Ovom tehnikom, tvrde da se može dobiti novi anatomska morfologija zuba u samo devet nedelja.

Rezultati su objavljeni u „Journal of American Dental Association (JADA)“, vodećoj publikaciji iz područja stomatologije. Eksperiment je objašnjen na sljedeći način: pacovima su ugradili kostur sjekutića u područje gdje su prethodno izvađeni zubi. Koristili su dva faktora rasta koji su podstakli rast ćelija u zubnim kostima.

Nakon devet nedelja, otkrili su da dolazi do regeneracije tamo gdje je kost sjekutića isprepletena sa izvornom alveolarnom kosti. Istraživači su, takođe, otkrili da su faktori rasta podstakli rast i razvoja novih vena.

Šta za nas znače ova otkrića?
Iako su ovo jako uzbudljiva naučna dostignuća, do njihove stvarne primjene na pacijentima proći će još dosta godina. Iako još ne može da kvalitetno „niknu“ novi zubi pacijentima, otkrića u području faktora rasta i izrastanju tkiva danas se već primjenjuju u dentalnoj medicini.

Foto: healthline.com

Upravo kod ugradnje zubnih implantata vrlo često posežemo za vještačkim materijalima u kombinaciji sa ljudskim faktorima rasta kako bi „stvorili“ novu kost dovoljnu za ugradnju implantata. Naučna otkrića sigurno će, u bliskoj budućnosti, pružiti još novih i uzbudljivih tehnika i metoda pomoću kojih polako, ali sigurno probleme koje nosi gubitak zuba ostavljamo iza sebe.

Izvor: Večernje

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -