NaslovnaObavještenjaLoše oralno zdravlje može uticati na ozbiljnost COVID-19, posebno kod srčanih pacijenata

Loše oralno zdravlje može uticati na ozbiljnost COVID-19, posebno kod srčanih pacijenata

- Advertisement -

Korelacija između lošeg oralnog zdravlja i ozbiljnosti COVID-19, kao i korelacija između oralnog zdravlja i odloženog oporavka, pokazuje potencijalnu potrebu da se oralno zdravlje smatra dodatnim faktorom rizika za srčane pacijente koji bi mogli da dobiju COVID-19.

Nova pod-studija, koja ispituje egipatske srčane bolesnike, biće predstavljena na “ACC Middle East 2021”, hibridnom sastanku koji su u partnerstvu podržali Američki koledž za kardiologiju, Egipatsko društvo za kardiologiju i ACC Egipt Chapter 14. i 15. oktobra. Usna šupljina je potencijalni rezervoar za respiratorne patogene. Prethodna ispitivanja su povezivala lošu oralnu higijenu sa povećanom upalom i kardiovaskularnim oboljenjima.

Foto: artofsmilespasadena.com

Prema istraživačima, ozbiljnost COVID-19 je, takođe, povezana sa inflamatornim odgovorom. Istraživači su pretpostavili da povećana težina COVID-19 može biti povezana sa lošim oralnim zdravljem, posebno kod pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima. Prema autorima studije, ona je procjenjivala oralno zdravstveno stanje, ozbiljnost simptoma COVID-19, nivoe C-reaktivnog proteina (CRP) i trajanje oporavka.

“Oralna tkiva mogu djelovati kao rezervoar za SARS-CoV-2, razvijajući veliko virusno opterećenje u usnoj šupljini. Stoga smo preporučili održavanje oralnog zdravlja i poboljšanje mjera oralne higijene, posebno tokom infekcije COVID-19”, rekao je Ahmed Mustafa Basuoni, MD, kardiološki konsultant na Univerzitetu u Kairu i vodeći autor studije.

“Jednostavne mjere, poput primjene odgovarajuće oralne higijene, podizanja svijesti o važnosti oralnog zdravlja bilo u vezi sa infekcijom COVID-19 ili sistemskim bolestima, korišćenjem medija i lijekova u zajednici, redovne stomatološke posjete, posebno kod pacijenata sa KVB, i korišćenjem [antimikrobnih] vodica za ispiranje usta [ mogao bi pomoći u] sprječavanju ili smanjenju ozbiljnosti bolesti COVID-19. “

Foto: seniorsmatter.com

Studija je obuhvatila 86 pacijenata egipatske srčane bolesnike sa potvrđenim pozitivnom PCR testom na COVID-19. Koristeći upitnik, istraživači sa Univerziteta u Kairu procijenili su oralno zdravlje i ozbiljnost COVID-19. Ocjena oralnog zdravlja je korišćena za utvrđivanje efekata oralnog zdravlja na COVID-19. Podaci o nivoima CRP-a i PCR testovima na COVID-19 prikupljeni su putem upitnika i potvrđeni medicinskom dokumentacijom.

Nivoi CRP se koriste za utvrđivanje kada postoji upala u tijelu. Prema istraživačima, korelacija između oralnog zdravlja i ozbiljnosti COVID-19 pokazala je značajnu obrnutu vezu, kao i korelacija između oralnog zdravlja sa periodom oporavka i vrijednostima CRP-a. Loše oralno zdravlje povezano je sa povećanjem vrijednosti CRP -a i odloženim oporavkom, posebno kod pacijenata sa srčanim oboljenjima.

“Oralno zdravlje trebalo bi da bude dio rutinskog uzimanja istorije i pregleda kod srčanih pacijenata. Mjere životnog stila treba uputiti svim srčanim pacijentima u pogledu dobre oralne higijene uz redovne stomatološke posjete. Moramo dati više prostora u istraživanju ovih faktora rizika koji se lako mogu promijeniti”, rekao je Basuoni.

Izvor: Medicalxpress

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -