NaslovnaSavjetiLiječenje paradentoze

Liječenje paradentoze

- Advertisement -

Krvarenje desni, promjena položaja zuba i loš zadah jedni su od prvih znakova početne paradentoze. Ukoliko se javite u ovoj fazi, uspješnost liječenja i zaustavljanja paradentoze je stoprocentna.

Ukoliko je riječ o poodmakloj paradentozi, zubi počinju da se klate, a ponekad i spontano ispadaju. I poodmakla faza paradentoze može se uspješno tretirati i zaustaviti, a uspješnost liječenja zavisi od stadijuma u kome ste se javili i Vaše saradnje sa stomatologom.

Foto: dentalbobic.com

Metode liječenja paradentoze
Ukoliko je u pitanju početna faza, liječenje se usmjerava ka otklanjanju uzroka upale desni, a to su naslage kamenca i neadekvatne plombe ili krunice koje pritiskaju desni, a koje je potrebno prepoznati i promijeniti. Ukoliko se radi o srednjem stepenu paradentoze, radi se duboko čišćenje desni laserom i ultrazvukom.

Ukoliko je u pitanju poodmakla faza, liječenje se vrši malim hirurškim zahvatom i usmjereno je na otklanjanje viška desni (džepova), u koje upada hrana, zbog čega se množe bakterije koje dalje uzrokuju upalu i povlačenje desni. U ovakvim slučajevima, otklanjanje džepova je jedini način da se pacijentu omogući nesmetano održavanje higijene.

Tok terapije
Hirurško liječenje paradentoze podrazumijeva mali hirurški zahvat, koji se obavlja uz primjenu lokalne anestezije. Pacijenti ga odlično podnose i velika većina je u stanju da se već sutradan vrati svojim uobičajenim aktivnostima. S obzirom na to da je za uspješan hirurški zahvat potrebno izuzetno pedantno očistiti desni, zahvat traje nešto duže (2-3 sata ukoliko se radi cijela vilica), pa savjetujemo pacijentima da se naoružaju strpljenjem.

Sam zahvat nije bolan i u većini slučajeva se nakon zahvata ne javljaju ni otok ni bolovi. Skidanje konaca se obično planira sedam dana nakon zahvata. Šest do osam nedelja nakon zahvata, ukoliko je planirano, može se pristupiti izradi mostova. Kod pacijenata s poodmaklom parodontopatijom, obično je potrebna izrada mostova, kako bi se zubi međusobno povezali i na taj način učvrstili, i kako bi im se produžio vijek.

Foto: dentalbobic.com

Oporavak nakon liječenja
Pacijenti hirurški zahvat većinom odlično podnose i u stanju su da se već sutradan vrate svojim uobičajenim aktivnostima. Ukoliko je u toku zahvata neke zube potrebno izvaditi, pobrinemo se za to da pacijent istoga dana dobije privremene zube, kako bi se komfornije osjećao tokom perioda oporavka. Higijena operisane regije je izuzetno važna, kako ne bi došlo do infekcije nakon operacije.

Njega nakon uspješnog liječenja
Adekvatna higijena je jedan od preduslova uspjeha cjelokupne terapije na duge staze. Da bi se rezultati postignuti terapijom održali i da se paradentoza ne bi vratila, mimo standardne higijene, koja podrazumijeva jutarnje i večernje pranje zuba, obavezna je primjena dodatnih metoda čišćenja. To podrazumijeva primjenu interdentalnih četkica, oralnih tuševa, tečnosti za ispiranje. Redovne kontrole na šest mjeseci, na kojima je potrebno ukloniti kamenac i pregledati detaljno stanje desni, neophodne su kako bi se na vrijeme uočili eventualni prvi znaci ponovne upale.

Izvor: Dental centar Bobić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -