NaslovnaSavjetiLaserska operacija parodontoze

Laserska operacija parodontoze

- Advertisement -

Parodontoza je bolest koja oštećuje zubno meso, kost i ostala tkiva oko zuba. Upala rubnog dijela desni, uz sam zub (gingivitis), predstavlja ranu fazu parodontoze, kod koje je oštećen samo dio tkiva.

U ovoj fazi bolest se može potpuno izliječiti obradom parodontalnih džepova. Ako se ništa ne preduzme, dolazi do upale potpornog tkiva zuba (periodontitis). To je kasniji stadijum parodontalne bolesti, u kom su zubno meso i ostale strukture koje drže zub u kosti ozbiljno oštećene. Tada je operacija neophodna.

Siptomi parodontoze
*Otečene desni
*Crvene desni
*Krvarenje iz desni
*Povlačenje desni tako da zubi izgledaju veći nego što je normalno
*Pojava gnoja između zuba i desni
*Slankast ukus u ustima
*Loš zadah
*Neprijatan ukus u ustima
*Migracija zuba

Kako se izvodi laserska operacija parodontoze
Tretman parodontalne bolesti laserom sastoji se od uklanjanja infektivnog sadržaja sa desni i od kiretaže mekog tkiva parodontalnih džepova. Dentalni laser ima sposobnost da ciljano djeluje na bolesno tkivo i da prodre do najdubljih slojeva parodontalnih džepova. Uništava bakterije u mekim tkivima oko zuba, djeluje antiupalno i steriliše tkiva, tako da se izbjegava i upotreba antibiotika.

Prednosti laserske operacije parodontoze
Za razliku od klasične režanj operacije, koja je donedavno bila jedino rješenje za parodontozu, laser pravi izuzetno precizne mikro rezove rezove na desnima i u potpunosti se uklanja nekrotično tkivo.
*Eliminacija krvarenja tokom operacije omogućava stomatologu jasnu preglednost operativnog polja.
*Rizik od infekcije je sveden na minimum
*Postoperativni bol je manji nego kod režanj operacije
*Nema otoka i ožiljaka
*Zarastanje je brže
*Sve se završava u jednom danu

Kako ćete se osjećati tokom operacije?
Laserski tretman je bezbolan i potpuno bezbjedan. Mogu mu se podvrgnuti i trudnice i hronični bolesnici bez rizika od kontraindikacija. Radi se u lokalnoj anesteziji, kao i popravljanje zuba, tako da pacijent ne osjeća nikakvu nelagodu. Kada prođe dejstvo anestezije, blaga neprijatnost osjeća se jedan do dva dana.

Foto: ordinacija.tv

Kako ćete se osjećati poslije operacije?
Pacijent već sutradan nakon laserskog tretmana primjećuje povlačenje simptoma parodontopatije. Nema krvarenja iz desni, one više nisu otečene i nema zadaha. Brzi efekti su velika prednost u odnosu na klasičnu režanj operaciju, kod koje se poboljšanje stanja očekuje nakon najmanje dvije nedelje. Laserska operacija danas je najkomforniji i najefikasniji metod liječenja parodentoze, ali pored toga laserska obrada džepova je i najsigurniji način da se spriječi nastanak parodontoze.

Nega poslije laserske operacije parodontoze
Potrebno je samo pravlino i redovno održavanje oralne higijene.
Kada se preporučuje liječenje parodentoze laserom?
*Usljed upale desni
*Kod razvijene parodontalne bolesti
*Prije postavljanja krunica i mostova
*Za estetsku korekciju desni
*Za obradu dubokih zubnih džepova

Izvor: Dental Studio Pržno

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -