NaslovnaObavještenjaKarijes - vodič kroz uzroke, simptome i liječenje

Karijes – vodič kroz uzroke, simptome i liječenje

- Advertisement -

Karijes je trajno oštećenje područja na tvrdoj površini zuba koje se razvija u malene otvore ili rupe. Karijes, takođe, nazvan šupljinom, uzrokovan je kombinacijom faktora, uključujući bakterije u ustima, često grickanje, konzumiranje slatkih pića i loše higijene zuba.

Šupljine i karijes su među najčešćim zdravstvenim problemima na svijetu. Posebno su česti kod djece, tinejdžera i starijih odraslih. Ali svako ko ima zube može dobiti karijes, uključujući i novorođenčad. Ako se karijes ne liječi, šupljine se povećavaju i zahvataju dublje slojeve zuba. Mogu dovesti do jake zubobolje, infekcije i gubitka zuba. Redovne posjete stomatologu i dobre navike četkanja i čišćenja vaša su najbolja zaštita od karijesa.

Simptomi karijesa
Znakovi i simptomi razlikuju se zavisno o njihovom obimu i mjestu. U prvoj fazi nastanka karijesa, možda uopšte nećete imati simptome. Kako propadanje postaje veće, može uzrokovati znakove i simptome poput:
*Zubobolja, spontana bol ili bol koja se javlja bez ikakvog vidljivog uzroka
*Osjetljivost zuba
*Blaga do oštra bol kada jedete ili pijete nešto slatko, vruće ili hladno
*Vidljive rupe ili jamice na zubima
*Smeđe, crne ili bijele mrlje na bilo kojoj površini zuba
*Bol kod zagriza

Možda niste svjesni da se stvara šupljina, ali zato je važno redovno pregledavati i čistiti zube, čak i kad se osjećate dobro. Međutim, ako osjetite zubobolju ili bolove u ustima, posjetite stomatologa što je prije moguće.

Zašto i kako nastaje karijes?
Šupljine nastaju karijesom – procesom koji se događa s vremenom. Evo kako se razvija karijes:

Oblici plaka
Zubni plak je prozirni ljepljivi film koji oblaže vaše zube. Nastaje zbog toga što jedete puno šećera i škroba, a ne čistite dobro zube. Kad se šećeri i škrob ne očiste sa zuba, bakterije se brzo počnu njima hraniti i stvaraju plak. Plak koji ostaje na zubima može se stvrdnuti ispod ili iznad linije desni u kamenac. Zubni kamenac otežava uklanjanje plaka i stvara štit za bakterije.

Napadi plaka
Kiseline u plaku uklanjaju minerale iz tvrde, vanjske gleđi vašeg zuba. Ova erozija uzrokuje sitne otvore ili rupe na gleđi – prva faza karijesa. Jednom kada se područja gleđi istroše, bakterije i kiselina mogu doći do sljedećeg sloja zuba, nazvanog dentin. Ovaj je sloj mekši od gleđi i manje otporan na kiseline. Dentin ima male cijevi koje direktno komuniciraju sa zubnim živcem uzrokujući osjetljivost.

Uništavanje se nastavlja
Kako se karijes razvija, bakterije i kiselina nastavljaju svoj marš kroz vaše zube, krećući se uz unutrašnji zubni materijal (pulpu) koji sadrži živce i krvne žile. Budući da oteklina nema mjesta za širenje unutar zuba, živac se pritisne, što uzrokuje bol. Nelagoda se može proširiti i van korijena zuba do kosti.

Faktori rizika
Sljedeći faktori mogu povećati rizik od karijesa:
Mjesto zuba
Propadanje se najčešće događa na stražnjim zubima (kutnjacima i pretkutnjacima). Ti zubi imaju puno žljebova, jamica i višestrukih korijena koji mogu skupljati čestice hrane. Kao rezultat toga, teže ih je održavati čistima od vaših glađih, lako dostupnih prednjih zuba.

Određena hrana i piće
Hrana koja se dugo lijepi za vaše zube – poput mlijeka, sladoleda, meda, šećera, suvog voća, kolača, kolačića, tvrdih bombon, suhih žitarica i čipsa – vjerovatnije će uzrokovati propadanje od hrane koja se lako ispire slinom.
Često pijuckanje
Kada neprestano konzumirate slatka pića, bakterijama iz usta dajete više goriva za proizvodnju kiselina koje napadaju vaše zube i troše ih. Pijuckanje sokova ili drugih kiselih pića tokom dana pomaže vam da stvorite kontinuiranu kiselu kupku preko zuba.

Hranjenje dojenčadi prije spavanja
Kad se bebama daju bočice prije spavanja napunjene mlijekom, adaptiranim mlijekom, sokom ili drugim tekućinama koje sadrže šećer, ti napitci satima ostaju na zubima dok spavaju, hraneći bakterije koje uzrokuju propadanje. Ova se oštećenja često nazivaju karijesom dječjih bočica. Prekomjerno konzumiranje ovih pića preko dana, takođe, će uticati na dječje zubiće.

Neadekvatno četkanje
Ako zube ne očistite ubrzo nakon jela i pića, naslage se brzo stvaraju i prve faze propadanja mogu početi.
Nema dovoljno fluorida
Fluorid, mineral koji se prirodno javlja, pomaže u sprječavanju karijesa i čak može preokrenuti najraniju fazu oštećenja zuba. Zbog svojih blagodati za zube, fluor se dodaje mnogim javnim zalihama vode. Takođe je čest sastojak paste za zube i ispiranja usta. Ali voda u bocama obično ne sadrži fluor.

Mlađa ili starija dob
U SAD-u karijes je čest kod male djece i tinejdžera. Starije odrasle osobe, takođe, su u većem riziku. Vremenom se zubi mogu istrošiti, a desni se povući, čineći zube ranjivijima na propadanje korijena. Starije odrasle osobe koje koriste lijekove koji uzrokuju smanjenje protoka sline, povećavaju rizik od karijesa.

Suva usta
Suvoću u ustima uzrokuje nedostatak sline koja pomaže u sprječavanju karijesa ispiranjem hrane i naslaga sa zuba. Tvari koje se nalaze u slini, takođe, pomažu u suzbijanju kiseline koju proizvode bakterije. Određeni lijekovi, neka medicinska stanja, zračenje glave ili vrata ili određeni lijekovi za hemoterapiju mogu povećati rizik od nastanka karijesa smanjenjem stvaranja sline.

Istrošene plombe ili zubni uređaji
Tokom godina zubne plombe mogu oslabiti, početi da se kvare ili da razvijaju hrapave rubove. To omogućava lakše nakupljanje plaka i otežava njegovo uklanjanje.
Žgaravica
Žgaravica ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) mogu prouzrokovati protok želučane kiseline u usta (refluks), trošeći gleđ zuba i uzrokujući značajna oštećenja zuba. To izlaže veći dio dentina napadima bakterija, stvarajući propadanje zuba. Vaš stomatolog može da vam preporuči da se obratite svom stomatologu kako biste provjerili je li želučani refluks uzrok vašeg gubitka gleđi.

Poremećaji u prehrani
Anoreksija i bulimija mogu dovesti do značajne erozije zuba i šupljina. Želučana kiselina zbog povraćanja ispire zube i započinje otapanje gleđi. Poremećaji prehrane, takođe, mogu ometati stvaranje sline.

Komplikacije
Karijes je toliko čest da ga možda nećete shvatiti ozbiljno. I možda mislite da nije važno hoće li djeca imati karijes na mliječnim zubima. Međutim, karijes može stvoriti ozbiljne i trajne komplikacije, čak i za djecu koja još nemaju svoje stalne zube. Komplikacije koje karijes može uključivati:
*Bol
*Apsces zuba
*Oticanje ili gnoj oko zuba
*Oštećenje ili slomljeni zubi

*Problemi sa žvakanjem
*Pozicioniranje zuba nakon gubitka zuba
Kad karijes i propadanje zuba postanu ozbiljni, možda ćete imati:
*Bol koja ometa svakodnevni život
*Gubitak kilograma ili problemi s prehranom zbog bolnog ili teškog jedenja ili žvakanja
*Gubitak zuba, što može uticati na vaš izgled, kao i na vaše samopouzdanje i samopoštovanje
*U rijetkim slučajevima, apsces zuba – džep gnoja uzrokovan bakterijskom infekcijom – što može dovesti do ozbiljnijih ili čak po život opasnih infekcija

Prevencija od nastanka karijesa
Dobra higijena usne šupljine i zuba može vam pomoći da izbjegnete karijes. Evo nekoliko savjeta za sprečavanje nastanka karijesa:
*Premažite zube zubnom pastom s fluorom nakon jela ili pića.
*Perite zube najmanje dva puta dnevno, a idealno je nakon svakog obroka, koristeći zubnu pastu koja sadrži fluor.
*Isprati usta. Ako vaš stomatolog misli da imate visok rizik od razvoja karijesa, može vam preporučiti ispiranje usta fluoridom.

*Redovno posjećujte svog stomatologa. On vam može vam preporučiti ono što je najbolje za vas.
*Jedite zdravu hranu. Izbjegavajte hranu koja se dugo zaglavi u utorima i jamicama zuba ili ih četkajte ubrzo nakon što ih pojedete. Međutim, hrana poput svježeg voća i povrća povećava protok sline, a nezaslađena kafa, čaj i žvakaća guma bez šećera pomažu u ispiranju čestica hrane.
*Raspitajte se o antibakterijskim tretmanima. Ako ste posebno osjetljivi na karijes, npr. zbog zdravstvenog stanja – stomatolog vam može preporučiti posebna antibakterijska sredstva za ispiranje usta ili druge tretmane koji pomažu u smanjenju štetnih bakterija u ustima.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -