fbpx
NaslovnaObavještenjaKako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

Kada se počela primjenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao.

Stomatologija nije bila izuzetak i većina stomatoloških ordinacija je u potpunosti isključila ili je pružala stomatološku njegu samo u hitnim situacijama.

- Advertisement -

Iako je dobar broj ordinacija otpočeo sa radom nakon ublažavanja ograničenja, ostaje nejasno koliko je stomatoloških profesionalaca moralo ranije da završi karijeru.

Foto: dailymail.co.uk

Još u junu, istraživanje koje je Ipsos Mori sproveo u ime Centra za bolje starenje (CAB) otkrilo je da 46% stanovnika Velike Britanije između 50 i 60 godina vjeruje da će im se finansijska situacija pogoršati tokom naredne godine zbog pandemije.

Dalje, samo 39% osoba iz ove demografske grupe koji su trenutno nezaposleni ili su pred otkazom, bili su sigurni da će se u nekom trenutku zaposliti i neće se suočiti sa prijevremenim penzionisanjem.

“Ove brojke su veoma zabrinjavajuće”, rekla je dr Anna Dikon, izvršna direktorica CAB-a, u intervjuu za The Guardian. “Ako ova generacija nastavi sa razmišljanjem o oporavku od koronavirusa, vidjećemo izgubljenu generaciju koja odlazi u penziju slabijeg zdravlja i lošijihh finansijskih okolnosti od onih pre njih”, izjavila je ona.

Foto: al.com

Problemi su postojali u Velikoj Britaniji i prije COVID-19
Iako je Velika Britanija jedna od zemalja koju je najteže pogodila pandemija SARS-CoV-2 – mnogim stomatolozima je potrebna hitna finansijska podrška – realnost situacije je da je njena stomatološka industrija došla u probleme i prije nego što je počela pandemija, barem je to mišljenje Najdžela Džonsa (Nigel Jones), direktora prodaje i marketinga kompanije Practice Plan.

U SAD, mjeseci zatvaranja uzrokovanih pandemijom COVID 19 prouzrokovalo je pustoš po zubnoj radnoj snazi u zemlji, mada je u nedavnom intervjuu za NBC News dr Marko Vujičić, glavni ekonomista i potpredsjednik Instituta za zdravstvenu politiku Američke stomatološke asocijacije (ADA), tvrdio je da se industrija pokazala izuzetno otpornom u ova neviđena vremena.

Foto: bctwalk.com
Foto: bctwalk.com

Prema Vujičiću, anketa sprovedena među članovima ADA otkrila je da, iako je samo 3% američkih stomatoloških ordinacija bilo otvoreno za vanredne procedure u aprilu, ta brojka je naglo opala na 97% do juna.

Procijenio je da će samo 1% stomatologa sa sjedištem u SAD završiti s prodajom svojih praksi, podnošenjem zahtjeva za bankrot ili odlaskom u penziju kao rezultat COVID-19.

Ipak, Vujičićev optimizam treba u potpunosti potkrijepiti najnovijim podacima o stomatološkoj aktivnosti u SAD-u. Kao što je DTI objavio prošlog mjeseca, nedavno istraživanje koje je sproveo sam Institut za zdravstvenu politiku pokazalo je da je do 29. juna 55,5% otvorenih stomatoloških ordinacija registrovalo smanjenu količinu pacijenata.

Foto: inturkeydental.com

Pored toga, podaci koje je prošle nedelje objavio američki Biro za ekonomsku analizu pokazuju da je u junu 2020. godine potrošnja na stomatološke usluge opala za 33,9% u poređenju sa prošlom godinom, saopštila je istraživačka i konsultantska organizacija Altarum.

Između januara i aprila ove godine, došlo je do ukupnog smanjenja stope učešća u radnoj snazi u SAD od 7%. U radnom dokumentu koji je objavio Nacionalni biro za ekonomska istraživanja dalje je utvrđeno da je između januara i aprila ove godine došlo do ukupnog smanjenja stope učešća u radnoj snazi u SAD od 7%.

Iako je ovu nezaposlenost donekle podstaknulo otpuštanje radne snage kao rezultat COVID-19, autori analize tvrde da „mnogi od onih koji gube posao ne traže nove“ i umjesto toga bi radije otišli u penziju.

Foto: practo.com

Ovo zapažanje je u skladu sa člankom dr Lise Simon sa Zdravstvenog foruma JAMA, u kojem je primijetila da demografski sastav američke stomatologije – 40% stomatologa sa sjedištem u SAD trenutno ima više od 55 godina – znači da je stomatološka profesija posebno podložna ovom pomalo nevoljnom obliku penzionisanja.

Sve u svemu, u ovom trenutku je teško dati definitivnu izjavu o uticaju pandemije SARS-CoV-2 na trendove penzionisanja u stomatologiji, posebno zato što epidemija ne pokazuje znakove ublažavanja.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -