NaslovnaSavjetiDa li je moguće dobiti aparatić na krunicama, ili mostovima

Da li je moguće dobiti aparatić na krunicama, ili mostovima

- Advertisement -

Sve veći broj ljudi dobija aparatiće iz kozmetičkih i funkcionalnih razloga. Budući da su mnogi odrasli već dobili stomatološke nadoknade, nije neuobičajeno da pacijenti sa krunama i mostovima dobiju ortodontski tretman.

Dakle, ako imate trenutnu zubnu krunicu ili most i dalje može dobiti privlačan osmijeh kroz tradicionalne aparatiće ili Invisalign®.

Međutim, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju postavljanje aparatićana  krunama i mostovima.

Ortodontski aparat na krunama i mostovima

Zubne krunice i mostovi su posebne nadoknade koje su dizajnirane da zaštite vaše zube i učine da izgledaju dobro. Zapravo, oni čine čuda za vraćanje vašeg osmjeha i sveukupnog samopouzdanja.

Moguće je da odrasla osoba sa krunama i mostovima dobije ortodontski tretman kroz protezu, ali pacijenti treba da zapamte da nisu svi slučajevi isti. Planiranje i trajanje ortodontskog liječenja može izgledati drugačije od onih koji nemaju nikakve restauracije.

Moguće komplikacije sa zubnim nadoknadama

Postoji nekoliko komplikacija koje mogu nastati kada pacijenti dobiju proteze na krunicama i mostovima:

  • Oštećenje: Pritisak aparatića ili Invisalign-a na zube može oštetiti vaše nadoknade. Obično je ovo oštećenje kozmetičko i može ga riješiti vaš ortodont.
  • Ograničeno kretanje zuba: Restauracije, poput mostova, nisu dizajnirane za pomicanje. Dakle, mogu postojati ograničenja u pogledu kretanja koje očekujete od ortodontskog liječenja.

Kada treba da uzeti u obzir krunice ili mostove

Kad god je to moguće, kozmetičke stomatološke nadoknade treba razmotriti tek nakon ortodontskog liječenja. Ako želite da dobijete krunu ili most iz estetskih razloga, najbolje je sačekati dok ne završite tretman aparatićem, ili Invisalign. Na osnovu vaše individualne situacije, nakon toga se može napraviti privremena kruna, ako je zaista potrebna.

Invisalign vs tradicionalni aparatići

Pacijenti će morati da odluče da li žele Invisalign, ili tradicionalne aparatiće za zube ako imaju zubne nadoknade. Pre nego što se sastanete sa ortodontom, postoje načini da se uvjerite da vaše liječenje prolazi što je moguće lakše:

  • Istražite mogućnosti: Čitanje o tradicionalnim aparatićima i Invisalign može vam pomoći da unaprijed odlučite koja je idealna za vas.
  • Čuvajte svoje zube: Redovno uklanjanje naslaga i ostataka redovnim četkanjem i čišćenjem zubnim koncem spriječiće dalje propadanje i učiniti vaš ortodontski tretman efikasnijim.
  • Razgovarajte sa svojim ortodontom: Ako niste sigurni u svoje mogućnosti, samo pitajte! Pravi ortodont može dati prave predloge na osnovu vaših potreba i sklonosti.

Izvor: orthodontics.mintdentistry.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -