Naslovna Riječ stomatologa Kako da znamo da li je dijete dobro opralo zube?

Kako da znamo da li je dijete dobro opralo zube?

Već znamo da je za zdrave zube neophodno njihovo redovno pranje i to najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče, ali kako da budemo sigurni da su zubići dobro oprani?

Zubi se peru ujutru čim se ustane, prije doručka, i uveče neposredno prije odlaska u krevet. Važno je leći sa čistim zubima i nakon toga ništa ne unositi od hrane.

Pored adekvatne četkice i paste, neophodno je da primjenjujemo adekvatnu tehniku pranja zuba. O načinima pravilnog pranja zuba, najbolje je posavjetovati se sa stomatologom.

Foto: trubludentistry.com

U odnosu na vaš karijes i utvrđeni rizik, stomatolog će vam dati individualne smjernice za održavanjem adekvatne oralne higijene, koja je preduslov za sprječavanje oralnih oboljenja, u prvom redu karijesa i parodontopatije.

Pored četkice kao osnovnog sredstva za održavanje oralne higijene, i paste kao najpoznatijeg pomoćnog sredstva, na raspolaganju postoji i čitav niz dodatnih pomoćnih sredstava, kao što su na primjer zubni konac, interdentalne četkice.

Da bi pravilno primenjivali ova sredstva, najbolje je da nas stomatolog uputi u njihovu primjenu i da nam objasni koja su pravi izbor za nas.

Foto: springhillsdentistry.com

Smatra se da djeca nisu sposobna da sama adekvatno operu zube, sve dok ne mogu sama da vežu pertle, tako da im u sprovođenju oralne higijene moramo pomagati. Jako je važna kontrola da bi smo bili sigurni da su zubi pravilno oprani i očišćeni.

To nam može pomoći da utvrdimo da li adekvatno peremo zube i gdje bi trebalo dodatno posvetiti pažnju.

Postoje sredstva koje prebojavaju naslage na zubima i upućuju nas na to gdje su one još uvijek prisutne. Ova sredstva postoje u obliku rastvora ili tabletica.

Foto: childrensdentaldallas.com

Mogu se primjenjivati od strane stomatologa u zubnim ordinacijama, takođe postoje i ona koja se mogu primjenjivati kod kuće, da bi smo znali da li smo dobro oprali zube.

Ova sredstva sadrže boje koje se vezuju za zubni plak i upućuju nas na njegovo prisustvo – starije naslage na zubima se boje u plavo, a nove, nastale u posljednjih 24 sata, u crveno.

Tabletice se primjenjuju tako što se sažvaću oko minut, a zatim ostatak ispljune. Ove tabletice možemo koristiti nakon pranja zuba, da bi nam ukazale na neoprane površine, kojima bi trebalo posvetiti detaljniju i dodatnu pažnju.

- Advertisment -

POPULARNO

Stupio na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, velike novčane kazne za nepoštovanje

Objavljivanjem u Službenom listu (broj 64/2020), stupio je na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako stres utiče na vaše zube?

Već je poznato da prilikom stresnih situacija možete da dobijete glavobolju, bolove u stomaku, ali i osjećaj “da ćete pući”.

Snimak zuba – sve što treba da znate

Snimak zuba u stomatologiji koristi se kao pomoćno dijagnostičko sredstvo. Uz pomoć njega stomatolog može da procijeni stanje zuba i okolne kosti....

Deset zanimljivih činjenica o zubima koje možda niste znali

Usta nisu sterilna sredina!Nikako! U ustima živi preko 250 vrsta bakterija. Kako onda to da je četkanje toliko važno ako ih tako...
- Advertisment -