NaslovnaRiječ stomatologaKako da znamo da li je dijete dobro opralo zube?

Kako da znamo da li je dijete dobro opralo zube?

- Advertisement -

Već znamo da je za zdrave zube neophodno njihovo redovno pranje i to najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče, ali kako da budemo sigurni da su zubići dobro oprani?

Zubi se peru ujutru čim se ustane, prije doručka, i uveče neposredno prije odlaska u krevet. Važno je leći sa čistim zubima i nakon toga ništa ne unositi od hrane.

- Advertisement -

Pored adekvatne četkice i paste, neophodno je da primjenjujemo adekvatnu tehniku pranja zuba. O načinima pravilnog pranja zuba, najbolje je posavjetovati se sa stomatologom.

Foto: trubludentistry.com

U odnosu na vaš karijes i utvrđeni rizik, stomatolog će vam dati individualne smjernice za održavanjem adekvatne oralne higijene, koja je preduslov za sprječavanje oralnih oboljenja, u prvom redu karijesa i parodontopatije.

- Advertisement -

Pored četkice kao osnovnog sredstva za održavanje oralne higijene, i paste kao najpoznatijeg pomoćnog sredstva, na raspolaganju postoji i čitav niz dodatnih pomoćnih sredstava, kao što su na primjer zubni konac, interdentalne četkice.

Da bi pravilno primenjivali ova sredstva, najbolje je da nas stomatolog uputi u njihovu primjenu i da nam objasni koja su pravi izbor za nas.

Foto: springhillsdentistry.com

Smatra se da djeca nisu sposobna da sama adekvatno operu zube, sve dok ne mogu sama da vežu pertle, tako da im u sprovođenju oralne higijene moramo pomagati. Jako je važna kontrola da bi smo bili sigurni da su zubi pravilno oprani i očišćeni.

To nam može pomoći da utvrdimo da li adekvatno peremo zube i gdje bi trebalo dodatno posvetiti pažnju.

Postoje sredstva koje prebojavaju naslage na zubima i upućuju nas na to gdje su one još uvijek prisutne. Ova sredstva postoje u obliku rastvora ili tabletica.

Foto: childrensdentaldallas.com

Mogu se primjenjivati od strane stomatologa u zubnim ordinacijama, takođe postoje i ona koja se mogu primjenjivati kod kuće, da bi smo znali da li smo dobro oprali zube.

Ova sredstva sadrže boje koje se vezuju za zubni plak i upućuju nas na njegovo prisustvo – starije naslage na zubima se boje u plavo, a nove, nastale u posljednjih 24 sata, u crveno.

Tabletice se primjenjuju tako što se sažvaću oko minut, a zatim ostatak ispljune. Ove tabletice možemo koristiti nakon pranja zuba, da bi nam ukazale na neoprane površine, kojima bi trebalo posvetiti detaljniju i dodatnu pažnju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -