NaslovnaSavjetiPersonalizovane totalne proteze

Personalizovane totalne proteze

- Advertisement -

Veliki broj ljudi miješa “personalizovane proteze” sa protezama koje su izrađene sa karakterizacijom gingive. Naravno da personalizovane proteze imaju i karakterizaciju gingive, ali one su zapravo mnogo više od toga.

Kod ove vrste proteza odabir zuba se vrši po posebnom protokolu, iza koga stoje godine istraživanja i analiziranja, takođe pri izradi personalizovanih proteza možemo donekle izaći u susret i željama pacijenta kada je estetski faktor u pitanju.

Odabir zuba
Poznato je da su kod oko 70% populacije (kod muškaraca je taj procenat i veći) vidljivi samo zubi, eventualno cervikalni dio gingive, samim tim dolazimo do zaključka da su upravo zubi najvažniji element pri izradi estetskih mobilnih nadoknada.

Nakon što postavimo zube u artikulator spremni smo za odabir zuba. Opšte je poznato da za izradu totalnih proteza najčešće koristimo gotove garniture zuba, koje su različitih veličina, oblika i boje.

Moja preporuka su VITA MFT zubi, zato što su po mom mišljenju najbolji u svojoj klasi, a kada postoji potražnja za premium kvalitetom VITA PHYSIODENS zubi. Postavlja se pitanje kako da odaberemo zube koji će savršeno pristajati određenom pacijentu.

Dugo vremena sam tražio odgovor na ovo pitanje, u jednom momentu sam pokrenuo i internacionalnu anketu među kolegama u potrazi za odgovorom.

Anketa je pokazala da u 99.9% slučajeva zubni tehničar određuje tip zuba koje će postaviti u protezu, izuzev boje koju dobijaju od stomatologa, koristeći se podacima koje im pruža model, eventualno fotografija sa vjenčanja, stara po više decenija i slično.

Svega nekolicina ispitanika mi je dala odgovor da se služe nekom vrstom protokola za odabir zuba.

Želio sam nešto više od toga, pa sam se posvetio istraživanju ove teme, čitajući različitu literaturu, eksperimetišući, dok nisam sklopio mozaik od svih kockica koje sam tokom dvadesetogošnjeg radnog iskustva pokupio i na kraju oformio sopstveni protokol za odabir zuba koji nam omogućava da brzo i jednostavno, sa 100% uspjeha odaberemo zube za svakog pacijenta posebno. O ovom protokolu govorim i na svojim kursevima.

Postava zuba
Postava zuba – Nakon uvoda i nekoliko riječi o POZ, spremni smo da nastavimo dalje sa postavom zuba.

Neću ovom prilikom govoriti o funkcionalnoj postavi zuba, o tome bih mogao da pričam nekom narednom prilikom, sada ćemo se zadržati na estetici. Nakon što smo postavili modele u artikulator i odabrali adekvatnu garnituru zuba krećemo sa postavom.

Bitno je napomenuti da zube iz garniture možemo po potrebi prilagoditi kako bismo uspostavili harmoniju i prirodan izgled prema polu, godinama, ali i željama pacijenta. Postavljamo ih na način koji, takođe, obezbeđuje prirodan i harmoničan osmijeh.

Tokom postave zuba moramo imati na umu da savršenost i simetrija nisu prisutni u prirodi, pa samim tim ukoliko postavimo zube simetrično, to će buditi pažnju u očima posmatrača zato što naš mozak simetriju na licu, pa tako i u osmijehu prepoznaje kao nešto vještačko.

Naravno postoji određeni broj pacijenata koji žele upravo takav osmijeh pa ćemo im, ukoliko ne prihvate naše sugestije, ispuniti njihova očekivanja, jer na kraju je, ipak, njihova riječ posljednja po ovom pitanju.

Pokušajte da inklinirate gornje lateralne sjekutiće tako što ih samo još za koji stepen pomjerate u vratu distalno. Po potrebi skratite distalni dio incizalne ivice kako ne bi bio duži i odnosu na mezijalnu polovinu.

Dobićete prirodan i lijep izgled lateralnih sjekutića. Postavite vrat zuba očnjaka malo više vestibularno, na taj način ćemo postići dominantniji izgled očnjaka.

Vestibularna površina očnjaka je podijeljena na mezijalnu i distalnu fasetu, imajte na umu da pri postavi distalna faseta ne bi trebalo da bude vidljiva pri posmatranju frontalno i uvjerite se da ste postigli zlatnu proporciju 1.618.

Ukoliko želite muževniji osmijeh, rotirajte gornje očnjake tako što pomjerate distalnu stranu zuba jos više oralno.

Modelacija gingive u vosku
Kako bismo izradili totalne proteze sa internom karakterizacijom na način na koji ja to radim neophodno je gingivu već u vosku izmodelovati sa svim anatomskim detaljima, pa i sa imitacijom teksture gingive zato što ne postoji mogućnost obrade vestibularnih krila proteze.

Modelacija gingive u vosku je veoma kreativna, faza u kojoj lično pronalazim veliko uživanje. Na prvi pogled ova, anatomska, vrsta modelacije može djelovati teško, ali je pojednostavljuje činjenica da je podijeljena u nekoliko etapa.

Pored standardnih instrumenata, za modelaciju pojedinih detalja neophodno je imati električni nožić, a poželjno je imati i plamenik sa oštrim plamenom, tzv. torch plamenik.

Za wax-up trening preporučujem Renfert Geo Expert Gingiva wax set kojim možemo da postignemo polihromatsku modelaciju gingive u vosku (karakterizacija u vosku) koja nam pomaže da bolje razumijemo samo slojevanje boja u akrilatu.

Takođe, preporučujem tvrde ploče voska, po mogućstvu Vertex hard ili Gebdi hard ploče. Pratim mnoge grupe na FB i primjećujem da veliki broj kolega pravi iste greške. Previše agresivna modelacija, tekstura i karaterizacija je urađena bez razumijevanja.

Imajte na umu da je samo pripojena gingiva svjetlije pink i da samo pripojena gingiva ima teksturu “narandžina kora”. Obratite najveću pažnju na cervikalnu gingivu i na interdentalne papile. Nemojte da učite sa fotografije tuđih radova, posmatrajte, učite, razumite prirodu, imitirajte prirodu.

Ulaganje proteze
Nakon postave zuba i modelacije gingive prelazimo na ulaganje proteze. Koristim se konvencionalnom metodom polimerizacije (kuvanje), ali je važno znati da se ova tehnika može primijeniti i kod hladne polimerizacije, kao i kod tehnike ubrizgavanja.

Za ulaganje modela u donji dio kivete koristim gips II klase, dok za ulaganje u gornji dio kivete koristim gips III klase (kao i za radni model). Bitno je da gips u koji ulažemo gornji dio kivete posjeduju isti stepen ekspanzije kao i sam model.

Gips obavezno miješam u vakuum mikseru kako bih minimalizovao mogućnost zarobljavanja vazduha, takođe tako zamiješan gips nam garantuje kompaktnu površinu koja će pružiti odlične mogućnosti za očuvanje najfinijih detalja koje smo prethodnon izmodelovali, a pored toga ovakva kompaktna površina gipsa otežava ljepljenje akrilata za njega.

Moja preporuka je da za ulaganje koristite mesingane kivete, takođe interesantno je znati da su korišćene kivete često bolje od novih, pa tako ne morate bježati od kupovine preko npr. Ebay-a.

Ispiranje kivete
Nakon ulaganja, kivetu stavljamo u lonac sa vodom i sačekamo da voda proključa. U ključaloj vodi je držimo od 4 do 6 minuta, u zavisnosti od materijala od kog je kiveta izrađena, kao i debljine zida i njene veličine.

Važno je da kada otvorimo kivetu vosak bude omekšao, a ne istopljen, kako bi mogli da izvadimo što veću količinu odjednom. Vosak koji se istopi ulazi u pore gipsa što otežava ulogu izolatoru i povećava mogućnost ljepljenja akrilata za gips.

Nakon što izvadimo vosak koji se razmekšao kivetu ispiramo koristeći četkicu za zube i deterdžent za sudove i pazimo da dobro odmastimo sve površine gipsa.

Interna karakterizacija gingive
Nakon ispiranja kivete na red dolazi karakterizacija gingive. Radim je takozvanom “salt ‘n pepper” tehnikom i rijetko koristim više od tri boje zato što sam eksperimentisanjem došao do zaključka da je ovaj broj boja sasvim dovoljan da bi se dobila baza kojom imitiramo zdravu gingivu.

Prvo radimo karakterizaciju svjetlijeg dijela gingive koji predstavlja pripojenu gingivu, dok dio koji predstavlja slobodni dio gingive ostavljamo u boji baznog akrilata ili dodajemo tamnije crvene tonere.

Pripojenu gingivu možemo da naglasimo tokom modelacije u vosku, npr. teksturom, što će nam kontrolisanje slojevanja svjetlijim prahom učiniti mnogo jednostavnijim.

Takođe je bitno da, ukoliko dodajemo imitaciju krvnih sudova, to činimo samo u predjelu slobodne gingive zato što u predjelu zdrave pripojene gingive krvni sudovi nisu vidljivi.

Završavanje proteze
Došli smo do momenta kada je potrebno izvaditi protezu iz kivete. Savjetujem da se u tu svrhu nabavi pneumatski čekić koji nam omogućava da brzo i bez opasnosti od pucanja proteze odstranimo gips sa njenih površina.

Od svih čekića koje sam tokom godina isprobao jedini kojim sam zaista zadovoljan je Renfert Power Pillo, koji savršenim učinkom u potpunosti opravdava svoju cijenu.

Personalizovanu protezu ne smijemo da obrađujemo vestibularno da ne bismo time oštetili slojeve karakterizacije na ovoj površini, iz ovog razloga moramo voditi računa da pri modelaciji proteza nigdje ne bude previše masivna.

Obrađujemo samo rubove, nakon toga peskiramo sve površine proteze kako bismo je pripremili za nanošenje glazure.

Po želji i potrebi dodajemo eksterne efekte na zube i u tom u slučaju i njih glaziramo, u suprotnom glaziramo samo pink akrilat, dok zube ručno poliramo do visokog sjaja. Za glazuru koristim GC Optiglaze, dok boje za eksternu karakterizaciju sam pravim.

Prije nanošenja Optiglaze-a je najvažnije da pravilno pripremimo površine koje premazujemo jer nam to, uz adekvatno održavanje proteza, garantuje dug vijek trajanja glazure. Lično dajem dvije godine garancije na glazuru.

Održavanje personalizovanih proteza
Često mi postavljaju pitanje da li je održavanje personalizovanih proteza zahtjevnije od održavanja običnih proteza. Odgovor je apsolutno NE.

Ove, kao i bilo koje druge proteze sa glazurom se održavaju na krajnje jednostavan način, uz pomoć četkice za zube ili specijalne četkice za totalne proteze i običnog deterdženta za sudove.

Nikako se ne smije koristiti pasta za zube zbog njenih abrazivnih svojstava, zato što može dovesti do oštećenja glazure. Naravno, na kraju krajeva sve zavisi od higijenskih navika pacijenta.

Tokom godina imao sam prilike da se susretnem sa anatomski izmodelovanim, preglaziranim protezama koje izgledaju kao da su tek izašle iz laboratorije, ali nažalost i sa ravnim, ispoliranim protezama koje su bile do te mjere pune kamenca da nisam imao hrabrosti da ih uzmem u ruke bez rukavica.

Zaključak do koga sam došao je da pacijenti koji se odlučuju za personalizovane proteze imaju dobro razvijene higijenske navike i pažljivo se pridržavaju savjeta za održavanje ovih proteza.

Zašto personalizovane proteze? (Filozofija iza personalizovanih proteza)
Nebrojeno puta sam se susreo sa ovim pitanjem od strane kolega, kako zubnih tehničara, tako i stomatologa.

Pitaju se zašto nuditi proteze sa toliko finih detalja i boja kada sve to najčešće pri govoru i osmijehu nije vidljivo. Odgovor je jednostavan, pacijenti su ti koji vidi sve te detalje, trud koji je uložen, nešto što podsjeća na ono što su nekada imali i nažalost izgubili.

Sve ovo izuzetno povoljno psihički djeluje na pacijente, razbija im tabu koji imaju kada je mobilna protetika u pitanju.

Kada takvu protezu nakon obroka izvade iz usta kako bi je oprali, nemaju više osjećaj kako u rukama drže parče plastike koje je tu samo da bi im pomoglo pri obavljanu nekih osnovnih funkcija i simbol starenja, već vide rad koji mogu prihvatiti kao nešto njihovo, lično.

Samim tim im se vraća poljuljano samopouzdanje, rado se osmjehuju, jednostavno ovakav rad im poboljšava opšti kvalitet života.

Zaključak
Živimo u tehnološki izuzetno razvijenom vremenu, gdje se iz dana u dan susrećemo sa različitim inovacijama u svim oblastima života, pa tako i oblastima stomatologije i zubne tehnike.

Takođe, svaki pacijent ima pravo da izabere, za svoj novac, ono što smatra da je za njega najbolje. Stoga se ne smijemo libiti da nudimo ovakvu vrstu radova, samo zato što su skuplji od standardnih, već smatram za našu dužnost da edukujemo pacijente o svim prednostima personalizovanih proteza i tako im ostavimo otvorenu mogućnost izbora.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -