NaslovnaSavjetiKako da sami napravite tečnost za ispiranje usta

Kako da sami napravite tečnost za ispiranje usta

- Advertisement -

Već znate da je higijena zuba i usta veoma bitna za vaše zdravlje. Četkica za zube i konac ukloniće ostatke hrane, dok će tečnost uništiti sve bakterije. Kako ne biste morali da kupujete tu tečnost, možete je sasvim jednostavno napraviti kod kuće.

Sve potrebne sastojke možete naći u bolje opremljenoj apoteci: dvije kašičice kalcijum karbonata u prahu, kašičica kristala ksilitola, 10 kapi koncentrovanih minerala, 10 kapi eteričnog ulja peperminta, pet kapi eteričnog ulja limuna, pet kapi eterilčnog ulja sperminta, dvije šolje filtrirane vode.
Priprema: U većoj posudi izmiješajte kalcijum karbonat i ksilitol, zatim dodajte minerale i eterična ulja, sve promiješajte, pa dodajte vodu. Sipajte sastojke u čistu flašicu i mućkajte sve dok se kristali ksilitola ne rastvore, otprilike 30 do 60 sekundi. Prije svake upotrebe protresite.

Djelovanje: Kalcijum karbonat služi za remineralizaciju, kristali ksilitola su zaduženi za slatkoću i zaštitu od karijesa, minerali su takođe za remineralizaciju, eterično ulje peperminta za ukus i svjež dah, eterično ulje limuna za izbjeljivanje, eterično ulje sperminta za ukus i svjež dah.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -