NaslovnaSavjetiKada zub može biti uzrok povišene temperature?

Kada zub može biti uzrok povišene temperature?

- Advertisement -

Povišena tjelesna temperatura je jedan od najčešćih pokazatelja prisutne infekcije u nekom području našeg organizma.

Iako je uglavnom povezujemo sa jačim prehladama ili upalama različitih organa, takođe postoje okolnosti u kojima infekcija na zubu ili oko njega može da bude direktno odgovorna za porast tjelesne temperature.

Foto: diamondheaddentalcare.com

Koje su to situacije?
NICANJE MLIJEČNIH ZUBIĆA – može da bude praćeno povišenom tjelesnom temperaturom kod djeteta. Važno je napomenuti da ovo nije siguran simptom nicanja zuba i da je uprkos prisustvu ostalih znakova nicanja zuba (razdražljivost, povećano lučenje pljuvačke, crvenilo desni i dr.). Ipak, neophodno dijete odvesti na pregled kod pedijatra, kako bi se isključilo prisustvo neke druge infekcije u organizmu.

OTEŽANO NICANJE UMNJAKA – nastaje kada umnjak (“osmica”) usljed nedovoljnog prostora u kosti prouzrokuje otok okolnih limfnih žlijezda uz povišenu tjelesnu temperaturu i bol okolnog područja. Takođe je područje desni iza drugog molara (“sedmice) otečeno, bolno i intenzivnije crvene boje. Obavezan je odlazak stomatologu, koji će nakon pregleda propisati adekvatnu terapiju.

GNOJNA INFEKCIJA (MLIJEČNOG ILI STALNOG) ZUBA – je jedan od najčešćih uzročnika povišene tjelesne temperature kod djeteta odnosno odrasle osobe, kada je područje usne duplje u pitanju. Izuzetno je važno obratiti se stomatologu ukoliko je pored jakog (često ga pacijenti opisuju i kao “neizdrživ”) bola porijekla zuba i otoka, prisutna i povišena tjelesna temperatura.

Foto: freepik.com

Takav zub je neophodno “otvoriti” i na taj način omogućiti gnojnoj kolekciji iz zuba da izađe vani. Gotovo istog trenutka osoba osjeća olakšanje i, uz adekvatnu terapiju, simptomi infekcije se narednih dana povlače.

Važno je napomenuti da je u svakoj od prethodnih situacija neophodan odlazak stomatologu, kako bi se propisala adekvatna terapija i pristupilo saniranju uzroka (liječenjem ili vađenjem zuba). Ovakve infekcije nikada ne bi trebalo liječiti u kućnim uslovima, zbog mnoštva komplikacija do kojih može doći.

Izvor: Instagram/dr_jovana_mirkovic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -