NaslovnaSavjetiŠta kada pulsira zub?

Šta kada pulsira zub?

- Advertisement -

Bolnica, ordinacija, operaciona sala, zubar. Svi navedeni pojmovi imaju zajedničku notu, a to nije samo lokacijska povezanost između njih. Većina ljudi osjetiće svojevrsnu nelagodu ili čak i strah samo izgovarajući jednu od gore navedenih riječi.

Međutim, bol je glavni razlog odlaska bilo kojem doktoru, pa tako i doktoru dentalne medicine. Bol je subjektivni osjećaj osobe, i kao takav javlja se u većini slučajeva kao prvi odbrambeni mehanizam kad u organizmu nešto ne funkcioniše onako kako bi trebalo i upozorava nas.

Foto: freepik.com

Bol može biti jaka ili slaba, tupa ili probadajuća, spontana ili izazvana nekim faktorima. S obzirom na to da se ovaj članak odnosi na bol zuba, pažnju ćemo usmjeriti na vrste boli u usnoj šupljini.

Svi su u životu smo barem jednom osjetili bol zuba, bar u obliku preosjetljivosti na neko hladno piće ili sladoled. To nije nimalo ugodno, a osjećaj je kao da se mozak zaledio (“brain freezing”). Ono što je mnogo ozbiljnije od “obične” preosjetljivosti je osjećaj pulsiranja u zubu. Najčešći razlog tome je duboki karijes na zubu, gdje su bakterije došle do pulpe (živca) i počele da uništavaju zdrave ćelije.

U početku bakterije izazivaju prolaznu upalu (reverzibilni pulpitis) i to osjećamo kao povremenu osjetljivost na hladno ili na slatko. U slučaju da se to stanje ne sanira, bakterije progrediraju dublje u živac i izazivaju nepovratnu upalu živca (ireverzibilni pulpitis). U tom trenutku za taj živac nema spasa, odnosno zub se mora endodontski tretirati (izvaditi živac) – devitalizirati, kanale trajno napuniti gutaperkom i napraviti ispun ili neki protetski rad.

Naravno da se prethodno karijes u potpunosti mora odstraniti. To stanje karakterisano je povećanom osjetljivošću na termičke podražaje i povremenim pulsiranjem. Cijelo ovo vrijeme bakterije su koncentrisane u zubu (u pulpi i kanalima).

Foto: dedicateddentalcare.com

Ako se ni nakon ovog stanja ne obratite stomatologu te on ne riješi taj problem, bakterije se šire kroz kanale do periapeksa (upala se širi iz zuba u kost) i što više vrijeme prolazi, bakterije sve više uništavaju okolnu kost i kao posljedica toga događa se da se taj zub mora izvaditi jer je previše okolne kosti izgubljeno i zub je nepovratno izgubljen.

Zbog toga, ako osjetite bilo kakvu vrstu pulsiranja u zubu, obavezno se što prije obratite svom stomatologu koji će na temelju kliničkog nalaza, testa vitaliteta i radiološke snimke odrediti koji je plan terapije za taj zub. Kao prvu pomoć možete uzeti tabletu protiv bolova koje inače pijete, antibiotik nije indiciran u ovim slučajevima.

Izvor: Poliklinika Arena

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -