NaslovnaSavjetiI e cigarete utiču štetno na zube, evo na koji način

I e cigarete utiču štetno na zube, evo na koji način

- Advertisement -

Vjerovatno mislite da ako ste sa običnih cigareta prešli na e cigarete da ste automatski otklonili sva štetna dejstva po Vaše zube. Nažalost, nije tako. E cigarete jesu manje štetne, ali to ne znači da nijesu uopšte štetne.

One ne sadrže katran i to je bitna stavka koja ih razlikuje od klasičnih. Ima još izuzetno štetnih sastojaka koji ne ulaze u sastav e cigareta. Ali da li ste zaista pročitali nekada sastav e cigareta?

U mnogima je nikotin itekako prisutan što znači da taj faktor štete i dalje postoji. Poznato je da nikotin stvara zavisnost i utiče na krvne sudove i na desni i da taloženjem ovog sastojka cigareta može da dođe do paradentoze koja je ozbiljan problem po Vaše zube. Osim toga, nikotin utiče i na promjenu boje Vaših zuba koja pušačima uglavnom smeta iz estetskih razloga.

Konzumenti e cigareta često se žale na suvoću usta i zbog toga uglavnom nakon korišćenja popije čašu vide kako bi otklonili ovo stanje i kako bi se kisjela sredina na taj način neutralizovala. Ta kisjela sredina nije samo problematične zbog ružnog osjećaja u ustima već se opisuje i kao izvrsna baza za nastanak velikog broja bakterija.

Da li znate šta je “vejperski jezik”? Pročitajte imate li ovaj problem

Poznato je da se na tržištu nalazi veliki e cigareta sa različitim mirisima i ukusima pa tako možete odabrati lubenicu, jagodu, malinu, bananu, breskvu, mentu i slično. Međutim, para koja ulazi u usnu šupljinu prepuna šećera koji se vrlo lako lijepe za zube i tako natoloženi, ukoliko maltene ne perete zube posle svake upotrebe, nagrizaju gleđ i izazivaju karijes.

Foto: Freepik

Posebno zabrinjava to što su e cigarete zabilježile ogroman procenat prodaje među tinejdžerskom populacijom.

Prevencija zdravstvenih problema koje e cigarete mogu da izazovu svakako jeste da prestanete sa korištenjem istih. Međutim, za mnoge je to previše zahtijevan korak imajući u vidu da su pojedini pušači sa cigareta prešli na e cigarete i da to smatraju najvećim korakom kada je u pitanju oslobađanje od poroka zvanog cigarete, pa bi im ostavljanje i e cigareta bilo neprihvatljivo.

Ono što se svakako savjetuje jeste redovna kontrola kod stomatologa i pojačano održavanje oralne higijene kao i profesionalno čišćenje zuba dva puta godišnje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -