NaslovnaSavjetiGummy smile – zašto nastaje?

Gummy smile – zašto nastaje?

- Advertisement -

Gummy smile predstavlja urođenu mukogingivalnu anomaliju, koja se manifestuje izrazito vidljivom gingivom i dijelom mukoze iznad mukogingivalne linije pri osmijehu. Odnosno, prepoznaje se kao izrazito vidljive desni iznad zubnog niza.

Stručnjaci ističu da za idealnu liniju osmijeha otkrivenost desni ne treba da bude veća od 2 milimetra. U protivnom, prekomjerna gingivalna ekspresija narušava estetiku. Nerijetko je vidljiva i pri blagom osmjehivanju, te osobe sa ovim problemom izbjegavaju da se smiju ili prekrivaju rukom svoj osmijeh.

Foto: drjackhaney.com

Gummy smile je česta pojava u stomatologiji. Procjenjuje se da pogađa oko 14% žena i sedam% muškaraca. Imajući ovo u vidu, otkrivamo kako da je riješite.

Zašto nastaje?
Različiti su uzročnici za pojavu gummy smile. U većini slučajeva ova anomalija nastaje usljed prekomjernog rasta tkiva. Tada desni prekrivaju veću površinu zuba, pa oni djeluju kraće. Genetika je glavni pokretač prekomjernog rasta tkiva. Mada ga mogu izazvati i upala desni i pojedini lijekovi.

Nicanje zuba, takođe, se navodi kao mogući faktor problema. Naime, ubrzani rast zuba utiče da gingivalno tkivo prekriva u većoj mjeri krunicu, pa desni postaju izraženije. Na gummy smile utiče i prekomjerni razvoj alveolarnog grebena. Od stanja mirovanja do punog osmijeha gornja usna čoveka se pomjera šest do osam milimetara od svog normalnog položaja.

Foto: normanrappaportmd.com

Međutim, ako je ona previše tanka ili hipermobilna, mišići koji kontrolišu pomjerenje podižu je više. Samim tim desni postaju otkrivenije. Bruksizam može da bude uzročnik prekomjerne gingivalne ekspresije. Razlog tome jeste da škripanje zuba dovodi do njihovog trošenja, te oni postaju kraći u odnosu na normalnu gingivu.

Hirurški tretman za gummy smile
Zavisno od uzroka i težine, primjenjuje se odgovarajuća terapija. Zbog toga je prvi korak u liječenju detaljna analiza koja obuhvata ne samo pregled stomatologa, već i rendgensko snimanje i uzimanje otiska zuba. Ukoliko je potrebna veća korekcija desni vrši se gingivektomija.

U pitanju je hirurška intervencija kojom se odstranjuje dio gingive tako da se vizuelno produžava krunica zuba. Ova procedura se često kombinuje sa gingivoplastikom, tj. preoblikovanjem izgleda desni kako bi se osmijeh doveo do savršenstva. Čitav postupak skraćivanja i preoblikovanja gingive izvodi se pod lokalnom anestezijom. Što znači da nećete osjetiti nikakav bol. Tokom prve nedelje nakon tretmana može se javiti osjetljivost desni i krvarenje.

Foto: aestheticbeautycenter.nl

Laserski tretman za gummy smile
Kod manjih korekcija vrši se odstranjivanje viška zubnog mesa pomoću lasera. Na taj način su rezultati tretmana odmah vidljivi. Dok je eliminisan period oporavka, jer se terapija izvodi bez krvi, pa je proces zarašćivanje brži. Gummy smile često prati i dijastema.

Tada se kao dodatna procedura koriste kompozitne zubne fasete za otklanjenje razmaka između zuba. U slučaju da je istrošenost zuba uzročnik pretjerano izražene gingive za rješenje problema koriste se zubni viniri ili krunice.

Dok se kod hipermobilne usne koristi botoks kojim se reguliše visina odizanja usne. S obzirom da je ovo samo privremeno rješenje, često se primjenjuje hirurška intervencija. Nemojte da dozvolite da vam pretjerano vidljive desni pokvare ljepotu zdravih zuba.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -