fbpx
NaslovnaSavjetiEvo kako sačuvati zube i zadržati savršen osmijeh

Evo kako sačuvati zube i zadržati savršen osmijeh

Lijep osmijeh i zdravi zubi najbolji su ukras na licu svake osobe. Međutim, osim estetskih benefita, zdravlje zuba je direktno ili indirektno povezano sa zdravljem cjelokupnog organizma, pa slobodno možemo reći da zdravi zubi predstavljaju ogledalo opšteg zdravlja.

Upravo zbog toga važno je čuvati ih tokom života i redovno brinuti o njima. Iako zubi neminovno propadaju sa starenjem, oni se mogu sačuvati u dobrom stanju sve do poznog doba, ako se pridržavate određenih pravila.

Foto: depositphotos.com
- Advertisement -

Prvo i osnovno jeste stvaranje dobrih navika, što po pitanju oralne higijene što po pitanju zdravog načina života u cjelosti.

U nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko savjeta koji će vam sigurno dobro doći ukoliko želite da dugo sačuvate svoje zube i ponosite se svojim blistavim osmijehom.

Redovna posjeta stomatologu – prevencija je ključ
Opšte je poznata narodna izreka “bolje spriječiti nego liječiti” i to zaista jeste tako.

Iako većina ljudi uglavnom odlazi kod stomatologa kada osjeti neki problem, činjenica je da se preporučuje redovna posjeta stomatologu na svakih nekoliko mjeseci, kako bi zubi stalno bili pod kontrolom stručnjaka.

Tako su drastično manje šanse da dođe do većih kvarova, pa je svaka intervencija znatno manja i bezbolnija.

Foto: smileyfamilydentistry.com

Naravno, osim toga kada osjetite bilo kakvu nelagodnost u intervalu između redivnih posjeta, obavezno je da se javite kako bi vam stručno lice otklonilo problem.

To može uraditi dobar stomatolog, a na vama je samo da odaberete stručnjaka u koga ćete imati povjerenja, pa će svaki odlazak kod takve osobe predstavljati zadovoljstvo, a ne nervozu i odbojnost.

Pravilno i redovno pranje zuba – oralna higijena je imperativ
Preporuka je da bi zube trebalo prati nakon svakog obroka, a najmanje barem dva puta dnevno – poslije doručka i prije odlaska na spavanje.

Stomatolozi posebno naglašavaju da zube ne bi trebalo prati neposredno poslije jela, s obzirom na to da je u tom periodu, usljed povišene kiselosti, zubna gleđ je osjetljiva, pa se može oštetiti četkicom.

Zato je savjet da bi sa sa pranjem zuba trebalo pričekati najmanje 30 minuta poslije jela. Ključno je pravilno pranje zuba, koje podrazumijeva pranje najmanje tri minuta bez prekida.

Foto: freepik.com

Toliko dugo pranje zuba je važno da bi se sa četkicom i pastom u potpunosti uklonile naslage sa zuba i dentalni plak. Pasta za zube bi trebalo da bude na biljnoj bazi, sa komponentama propolisa, žalfije ili kamilice.

Naravno, važan je i adekvatan odabir četkice za pranje zuba. Trebalo bi da odaberete četkicu od vještačkih vlakana koja se lako održavaju, brzo suše i nisu podložna razvoju bakterija.

Kako bi se spriječilo oštećenje gleđi, zubnog mesa i dosegnuli svi zubi, drška mora dobro ležati u ruci, a glava četkice mora biti što manja, zaobljenog ili okruglog oblika.

Zdrav život i izbjegavanje loše ishrane
Zubi su prvi u kontaktu sa hranom koju unosimo u organizam, pa stoga kao što čujete savjete da je ova ili ona hrana štetna za zdravlje, tako je jednako ista ta hrana štetna i za zdravlje vaših zuba.

Posebno se to odnosi na slatkiše i druge namirnice koje imaju visok sadržaj šećera. Ostaci slatke hrane, kao i proizvoda od žitarica, se fermentiraju u ustima, što odovodi do toga da bakterije počnu sa proizvodnjom kiseline koja je veoma štetna za zube.

Foto: freepik.com

To stvara male rupice u zubu u kojima se prije ili kasnije može pojaviti karijes. Najopasnija su gazirana pića, ali i kafa i drugi napici koji mogu oštetiti gleđ, pa je pravilna ishrana imperativ za dobro zdravlje zuba.

Pravilno žvakanje i dobar odabir hrane
Većina problema sa zubima nastaje postepeno i to prvenstveno zbog nepravilnog zagrižaja. To je jedna od čestih posljedica neredovnog odlaska kod zubara, a čak i osobe sa pravilnim zagrižajem često previše snažno žvaću.

Pravilno žvakanje podrazumijeva da ne pokušavate da sažvaćete brzo veoma tvrdu hranu. Takođe, trebalo bi da obratite više pažnje kada jedete meso sa kostima, koštunjavo voće i drugu tvrdu hranu, jer se tako mogu oštetiti i zdravi zubi, a kamoli zubi sa plombama i zubi koji nisu potpuno cijeli ili zdravi.

Stalno održavajte vlažnost u ustima
Lučenje pljuvačke se smanjuje s godinama starosti, što vrlo brzo dovodi do oštećenja zuba, čak i ako se pridržavate svih savjeta o pravilnoj oralnoj higijeni.

Foto: istockphoto.com

Zato je važno da, čim osjetite da su vam usta suva iako unosite dovoljno tečnosti, porazgovarate sa svojim stomatologom i on će vam preporučiti neki od preparata koji vam mogu pomoći.

Čak i obična žvaka bez šećera, kao i tečnosti za ispiranje usta, mogu biti veoma korisni pri eliminaciji ovog problema.

Kako biste sačuvali vaše zube i njihovo zdravlje potrebno je da od malena steknete dobre navike i držite visok nivo dentalne higijene tokom čitavog života.

Naravno, briga o zubima se mora intezivirati sa navršenih 30 ili 35 godina života, a ako u to uvrstite posjete stomatologu barem dva puta godišnje, imaćete veoma dobre izglede da zube sačuvate dugi niz godina.

Izvor: Ženski kutak

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -