NaslovnaSavjetiDoktori iz ordinacije "Simić Dent" odgovaraju na pitanja čitalaca

Doktori iz ordinacije “Simić Dent” odgovaraju na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovorali su doktori iz ordinacije „Simić Dent“ iz Banjaluke.
Par mjeseci nosim mobilni ortodontski aparat i dok ga nosim usta su mi suva, praktično uopšte nemam pljuvačke. Šta bi mogao biti uzrok i kako da riješim problem?

„Obično ovaj problem rješavamo tako što pacijentu savjetujemo da unosi više tečnosti, vode i nezaslađenih napitaka kako bi zadržao vlažnost u ustima. Neke od opcija mogu biti i konzumiranje bombona bez šećera, izbjegavanje kiselih i slatkih namirnica i napitaka. Takođe, savjetuje se da pacijent diše na nos, a ne na usta, i na kraju, od velike važnosti je i dobra oralna higijena. Ukoliko se ni tada problem ne riješi, potreban je pregled kako bi se utvrdio uzrok“.

Foto: Facebook/Simić Dent

Imam krivu trojku u gornjoj vilici, i to je počelo da mi smeta, prije svega estetski. Koje rješenje je najbolje za ovaj problem?
„Nepravilan položaj zuba može da se riješi ortodontskom terapijom. Naravno, tek nakon pregleda i uvida u stanje stomatognatog sistema možemo donijeti definitivnu odluku o samoj terapiji i rješavanju problema“.

Dva zuba u donjoj vilici mi utrnu kada povremeno pijem tople napitke – kafa, čaj. Koji bi mogao biti uzrok toga?
„Potreban je klinički pregled i rendgenski snimak na kojem će se utvrditi uzrok problema, a može ih biti više, karijes, upala zubne pulpe, cista na korjenu zuba, ukoliko je zub liječen možda je došlo do povrede živca… Ipak, bez utvrđivanja vitaliteta zuba teško je pronaći uzrok, stoga se što prije javite stomatologu“.

Kod petogodišnjeg djeteta se često stvaraju afte u ustima. Prođu za nekoliko dana, ali ga to dosta iritira. Kako možemo otkloniti to?

„Najčešći uzroci pojave afti kod djece su oslabljen imuni sistem, nedostatak vitamina i minerala, slabokrvnost i povrede u usnoj duplji. Načini na koji se mogu olakšati simptomi i ubrzati zarastanje je da se ojača imunitet, obogati ishrana vitaminima, a usta redovno ispiraju čajem od kamilice ili žalfije. Pored toga, ono što praktikujemo u našoj ordinaciji je i ozonoterapija, koja je djelotvorna kod rješavanja problema afti“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -