NaslovnaSavjetiElektronske cigarete i oralno zdravlje: Analiza štetnosti i prevencija

Elektronske cigarete i oralno zdravlje: Analiza štetnosti i prevencija

- Advertisement -


Posljednjih godina elektronske cigarete su postale sveprisutne na ovim prostorima i veoma popularne među pušačima i onima koji traže alternative tradicionalnim cigaretama. Mnogu su privučeni obećanjem manje štetnih posljedica, ali se malo priča o njihovom potencijalno štetnom uticaju na oralno zdravlje. U pitanju je relativno nova navika o kojoj malo znamo, za razliku od tradicionalnih cigareta čiji se uticaj na zdravlje iscrpno istraživao decenijama.


Mada se elektronske cigare često reklamiraju kao manje štetne u odnosu na tradicionalne cigarete, one nisu bezopasne. Za razliku od običnih cigareta koje sagorijevaju duvan, e-cigarete koriste električnu energiju za zagrijevanje tečnosti koja se isparava. Ova tečnost obično sadrži nikotin, arome i druge hemikalije.

Šta znamo o štetnosti elektronskih cigareta po oralno zdravlje?

Zubi: Većina e-tečnosti sadrži nikotin, koji može uzrokovati sužavanje krvnih sudova, smanjen protok krvi u desnima i smanjenje lučenja pljuvačke. To može dovesti do suvih usta, povećane kiselosti u ustima i povećanog rizika od karijesa.

Desni: Nikotin takođe može smanjiti imunološki odgovor tijela na bakterije u ustima, povećavajući rizik od upala desni i bolesti desni. Upala desni može napredovati do ozbiljnih stanja poput parodontitisa, što može rezultirati gubitkom zuba. Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da se bolesti desni češće razvijaju kod onih koji konzumiraju tradicionalne cigarete, ali i da je oralno zdravlje onih koji konzumiraju e-cigarete sličnije pušačima nego nepušačima.

Jezik: Neki korisnici elektronskih cigara mogu razviti ojsećaj peckanja na jeziku i ustima, što je posljedica hemikalija prisutnih u e-tečnosti. Ovaj ojsećaj ne samo da je neprijatan, već može narušiti ukusne pupoljke.

Bolesti: Elektronske cigare su povezane sa povećanim rizikom od različitih oralnih bolesti, uključujući karijes i parodontitis. Osim toga, istraživanja su pokazala da dugotrajno korišćenje elektronskih cigara može povećati rizik od razvoja oralnih karcinoma.

Foto: Freepik

Kako se zaštititi?

Smanjenje upotrebe: Ovo je predvidljivo rješenje, ali da – najefikasniji način zaštite oralnog zdravlja je smanjenje ili potpuni prestanak upotrebe elektronskih cigara.

Pravilna oralna higijena: Još jedan očekivan savjet. Redovno pranje zuba, upotreba konca za čišćenje između zuba i posjete stomatologu mogu značajno smanjiti rizik od oralnih problema.

Pratite simptome: Ako primjetite bilo kakve promjene u svom oralnom zdravlju, kao što su krvarenje desni, suva usta ili bilo kakav osjećaj peckanja, odmah se obratite stomatologu.

Izbor e-tečnosti: Ako ne želite da se odreknete korišćenja elektronskih cigareta, onda bar birajte e-tečnosti bez nikotina i smanjite unos arome kako biste smanjili potencijalnu štetu.


Manje štetno ne znači i bezopasno
Iako elektronske cigare mogu djelovati kao manje štetna alternativa tradicionalnim cigaretama, važno je razumjeti njihov potencijalni negativni uticaj na oralno zdravlje. Redovna briga o oralnom zdravlju i smanjenje ili prestanak upotrebe elektronskih cigara mogu pomoći u očuvanju zdravih zuba, desni i jezika. Prevencija je ključna kako bismo se zaštitili od potencijalnih štetnosti ovih proizvoda.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -