NaslovnaObavještenjaŠta je parodontitis i kako se liječi?

Šta je parodontitis i kako se liječi?

- Advertisement -

Grana dentalne medicine koja se bavi bolestima potpornog aparata zuba, naziva se parodontologija. Zub u kosti drže vezivna vlakna koja se nazivaju parodontni ligamenti.

Tanka i nježna kost oko zuba središte je parodontnog ligamenta. Ono što vidimo izvan naziva se gingiva (zubno meso, desni) i takođe je dio parodontnog kompleksa. Kao nigdje drugo u tijelu, oko zuba postoji tkivo koje istovremeno pripada sterilnom sastavu organizma i bakterijama u usnoj šupljini.

Foto: dentalimplant.rs

Oko samog zuba se cijelo vrijeme, od nicanja do ispadanja, vodi borba između bakterija i odbrambenih sastava organizma. Kada bakterije uspiju da prouzrokuju destrukciju mekih tkiva i kosti oko zuba, razvija se prepoznatljiva bolest – parodontitis.

Ako ste primijetili krvarenje gingive prilikom pranja zuba, da su neki zubi pojačano
pomični, da ste izgubili zube koji su bili rasklimani, ali zdravi, toplu i prigušenu bol oko zuba, bol prilikom žvakanja, da su vam se zubi u posljednje vrijeme razmaknuli, to je znak da bolujete od parodontitisa.

Za dijagnozu je potrebno pronaći džepove oko zuba, odnosno mjesta gdje se gingiva ne drži čvrsto za zub. U džepovima nesmetano rastu patogene bakterije, jer te površine zuba nisu dostupne svakodnenom mehaničkom četkanju. Kod osoba sklonih razvoju parodontne bolesti, s vremenom će doći do značajnog gubitka kosti kao posljedice upale, te do rasklimavanja i ispadanja zuba.

Liječenje parodontitisa može se podijeliti u tri faze. Nakon svih pregleda i uspostavljanja dijagnoze slijedi inicijalna terapija, ona se radi u lokalnoj anesteziji u nekoliko posjeta. Inicijalna terapija uključuje struganje svih bakterijskih naslaga sa površine korijena koje uzrokuju bolest.

Nakon toga slijedi antibiotska terapija koja se određuje individualno, nije nužna i primjenjuje se kada su bakterijske naslage mehanički uklonjene, jer bez toga nam antibiotici ne mogu pomoći.

Ako nijedna od pomenute dvije metode ne uspiju da riješe problem, onda se pacijent podvrgava hirurškom zahvatu. Oralna higijena je, takođe, važna za liječenje. Pranje zuba nije dovoljno, već je potrebna upotreba konca za zube i redovna posjeta stomatologu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -