NaslovnaSavjetiEfektivni načini da se djeca podstiču na pranje zuba

Efektivni načini da se djeca podstiču na pranje zuba

- Advertisement -

Čim mliječni zubi počnu da izbijaju, treba ih čuvati i čistiti svakodnevno. Prvi zub se često pojavljuje kada beba ima šest mjeseci, ali neke se rađaju sa zubom ili dva. Neki roditelji imaju stav da bebi mliječni zubi nisu važni, jer će drugi rasti kasnije. Ovo je daleko od istine, jer su svu zubi izuzetno važni. Ako se pravilno ne brinu o njima, vaše dijete može imati poteškoća u žvakanju i govoru. Oni, takođe, obezbeđuju okvir za rast stalnih zuba. Preko 40% djece u svijetu ima šupljine u zubima. Zbog toga je jako važno da se vodi briga o mliječnim zubima. Pranje zuba djece je odgovornost odraslih soba, jer dok ne napune 6 ili 7 godina, oni ne mogu sami da kvalitetno operu zube.

Kopiranje
Djeca uče gledanjem i kopiranjem. Ako želite da pokažete ispravan način četkanje zuba dece, operete svoje zube u isto vrijeme kada i oni. Pokažite im kako četkati svaku površinu, uključujući i leđa zuba i kutnjaka. Trebalo bi da ih nadgledate dok pere zub.
Nagradite ih za efikasno četkanje
Obično, mala djeca dobro reaguju na „podmićivanje“. Postavite mjesečni grafikon i nagradite ih interesantnom naljepnicom za svaki dan kada su im zubi dobro oprani. Na kraju mjeseca im ponudite malu nagradu, možda i „sertifikat“ koji pokazuje da su izvanredni u pranju zuba. Dobro je pozitivno nagraditi dijete za pranje zuba i oni će biti ponosni na to. Zube treba četkati dva puta dnevno i to treba da bude dio njihove redovne jutarnje i večernje rutine. Dajte im i ogledalo dok peru zube, kako bi mogli da vide gdje da četkaju i kako da pomjeraju četkicu za zube u pravom pokretu.

Pogledajte odgovarajuće videozapise
Mnogi likovi iz crtića imaju video na internetu o pranju zuba i dobrom oralnom higijenom. Postoje i neke divne pesme koje mogu ohrabriti vaše dete da opere zube. Djeca vole muziku i pjevaju pesme i tako četkanje postaje zanimljivo. Važno je da ovaj svakodnevni zadatak bude zabavan, tako da se ne osjeća kao obaveza. Možete i kupiti četkice za zube koje trepere dva minuta, pomažući djeci da dobro operu zube. Takođe je važno podsticati djecu da peru zube. To će im pomoći da razviju dobre navike kada odrastu. Ne zaboravite da kada se počnu pojavljivati njihovi prvi zubi, dobro je da ih rezervišete za prvi stomatološki pregled.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -