NaslovnaSavjetiMotivišite djecu da usvoje oralne higijenske navike od najranijih dana

Motivišite djecu da usvoje oralne higijenske navike od najranijih dana

- Advertisement -

Usaditi djeci naviku i ljubav prema oralnoj higijeni nije jednostavan zadatak.

Ipak, za njihovo dobro, svaki roditelj bi trebalo da se potrudi u najranijim dječijim godinama, upoznati ih s tim koliko je važno pravilno i redovno četkati zube.

Foto: karaleefamilydental.com.au

Iako se mnogi roditelji suočavaju s pitanjem kada je najbolje vrijeme za primjenu oralne higijene kod naših mališana, preporučuje se pranje zuba od djetetovih prvih dana.

Iako prvih dana po rođenju bebama zubići nisu niti nikli, preporučuje se nježno čišćenje usne šupljine i na taj način eliminisanje ostataka hrane i naslaga na sluznici. Sa pranjem zubića treba da se počne čim niknu.

U tom slučaju, na četkicu za zube nanesite minimalnu količinu zubne paste i nježno četkajte mliječne zube. Kada vaše dijete napuni dvije godine ili više i kada uočite da samo može četkati zube, tu svakodnevnu rutinu pokušajte učiniti njemu zabavnom.

Mnoga djeca prema ovoj higijenskoj navici imaju otpor, stoga i vi morate ulagati dodatne napore. Svakako i u toj dobi se ne preporučuje primjena velike količina zubne paste.

Foto: findglocal.com

Naučite ih da četkaju unutrašnju, vanjsku i gornju površinu zuba, ali i da obrate pažnju na ivice desni, gdje se hrana najlakše taloži.

U djetetovoj starijoj životnoj dobi pobrinite se da sami vode računa o sprječavanju nastanka karijesa, da usvoje naviku redovnog pranja zuba, minimalno dva puta dnevno, ali ih i podučite da je redovna kontrola kod stomatologa izuzetno važna.

Izvor: Klix

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -