NaslovnaPitanja čitalacaDr Nevena Koščica odgovara na pitanja čitalaca

Dr Nevena Koščica odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje u rubrici “pitanja čitalaca”, naša gošća je bila dr Nevena Koščica iz ordinacije “Stomatologija Kovačević” iz Banjaluke.

Imala sam na infekciju zuba, doktor mi je izvadio živac i stavio plombu. Zub me sada boli sad na dodir, da li je to normalna reakcija?

- Advertisement -
dr Nevena Koščica (Foto: privatna arhiva)

„Endodontska terapija ili terapija kanala korjena zuba je veoma često indikovana u slučajevima uznapredovalih karijesnih lezija i upale živca zuba ili nekroze istog, te širenja infekcije u region okolnog koštanog tkiva. Bolne senzacije se mogu da budu prateća pojava i mogu se javiti u toku samog rada ili neposredno nakon istog. Endodontska terapija podrazumijeva čišćenje ručnim i/ili mašinskim instrumentima i obilno ispiranje antibakterijskim rastvorima može da dovede do nadražaja tkiva na vrhu korjena zuba.

Ove bolne senzacije najčešće traju kratko vrijeme nakon intervencije i potom postepeno nestaju. S druge strane, bolne senzacije se svakako mogu javiti kao posljedica nepotpunog uklanjanja sadržaja kanala (živca u zubu), ali isto tako kao posljedica neadekvatnog liječenja. Nepažljivim i nestručnim radom mogu nastati brojne lokalne komplikacije od kojih su najčešće : ponovna kontaminacija kanala korjena sa bakterijama, fraktura korjena ili pak prebacivanje punjenja kanala u okolno koštano tkivo. Svi ovi faktori mogu uticati na ponovnu pojavu bolnih senzacija. Svakako je na stomatologu koji je vodio terapiju da procjeni uz klinički pregled i analizu RTG snimka uspjeh terapije“

- Advertisement -
Foto: vollersmiles.com

Uradila sam četiri kompozitne fasete na prednjim zubima u nijansi ostalih zuba, ali bih sada željela da ih izbijelim. Zanima me da li je moguće posvijetliti sve zube i da li će izbjeljivanje imati efekat na zubima na kojima imam fasete?
„Kompozitne fasete, ali i keramicke fasete su jedno od čestih terapijskih rjesenja u situacijama kada kod pacijenata postoji indikacija za promjenom oblika, velicine ili boje zuba. Svakako prednost kompozitnih u odnosu na keramicke fasete se ogleda u odsustvu značajnog brusenja zuba i mogucnosti izrade istih u najčešće samo jednom dolasku. Kompozitne fasete se izradjuju od kompozita – materijala koji se koristi za izradu plombi na zubima i koji danas zaista dolazi u velikom spektru različitih nijansi.

Ono što je suštinski važno jeste da postavimo pravilnu indikaciju za izradu istih – kako bismo im omogućili dugotrajnost. Nedostatak kompozitnih faseta u odnostu na keramičke svakako je diskoloracija koja može da uslijedi nakon određenog vremena kao posljedica taloženja pigmenata iz obojene hrane i napitaka. Svakako je bitno da, uz redovne kontrole i profesionalno održavanje istih, sam pacijent vodi računa o pravilnoj oralnoj higijeni. Ono što je takođe bitno jeste da u slučaju izbjeljivanja preostalih zuba, boja kompozitnih faseta najčešće ostaje nepromjenjena. U slučaju markantne razlike moguće je nakon nekog vremena pristupiti izradi novih faseta– u svijetlijoj nijansi, kako bismo postigli estetsku harmoniju“.

Foto: belmarorthodontics.com

Imam 17 godina i razmak između zuba, po mojoj proceni, mislim da je veći. Da li je moguće fiksnom ili mobilnom protezom ili na neki drugi način da se ukloni taj razmak?
„Razmaci ili dijasteme između zuba mogu da budu značajno opterećenje u estetskom pogledu kod pacijenata. Dijastema je razmak između dva ili više zuba i može da bude jedva primjetna, ali i značajne veličine. One mogu da budu lokalizovane ili pak generalizovane i u gornjem i u donjem zubnom nizu. Uglavnom nastaju zbog neuskladjenosti u veličini između zuba – koji su manji i vilice – čiji je razvoj intenzivniji.

Uzroci nastanka iste mogu biti genetske prirode, ali svakako i gubitak zuba, veličina zuba (koji su premali) ili uticaj okolne muskulature utiču na pojavu razmaka između zuba. Ono što je svakako bitno jeste pregledom ustanoviti da li imamo još neke nepravilnosti položaja zuba kako bismo terapiju proveli u ortodontskom pravcu, koja se u ovom slučaju u dobi od 17 godina provodi fiksnim ortodontskim aparatom. Ili pak u slučaju da ne postoji indikacija ili pacijent nije zainteresovan za fiskni ortodontski aparat, rastojanje između zuba možemo korigovati izradom kompozitnih ili keramičkih vinira ili pak keramičkih krunica“.

Foto: vesti.rs
Foto: vesti.rs

Prije nekoliko sedmica slomio sam zub i ostao mi je samo mali korijen u mesu. Ništa me ne boli, ali imam problem sa zadahom, koji dolazi od tog zuba. Šta da radim, da li izvadim taj korijen i da li je to rješenje?
„Frakture zuba mogu da veoma nepovoljno utiču na budućnost zuba. Uzroci frakture svakako mogu da budu trauma (udarac) ali se frakture mogu javiti i na zubima sa uznapredovalim karijesom, veoma velikim plombama (ispunima) ili pak liječenim zubima koji su dodatno oslabljeni tako da i sile koje se razvijaju u toku žvakanja mogu dovesti do frakture – preloma zuba. Prelomna linija može da bude iznad desni (gingive) i u tom slučaju kažemo da je pacijent imao sreće jer se najčešće takav zub može očuvati i možemo mu značajno produžiti životni vijek.

Nažalost postoji i drugi tip fraktura – ispod nivoa desni i u tom slučaju ukoliko se hiruškim ili ortodontskim tretmanom taj zub ne može očuvati, najčešće je osuđen na vađenje. U konkretno Vašem slučaju, vrlo je nezahvalno govoriti u kom pravcu bi terapija trebala da se odvija jer nismo obavili klinički pregled i nemamo RTG snimak, ali kada samo jedan mali dio zuba ostaje u kosti, na osnovu RTG snimka i pregleda uglavnom je indikovano uklanjaje tog zaostalog dijela zuba. U okolini tog zuba mogu da se javljaju ponovljene upale što svakako može dovesti do zadaha ali i određenih bolnih stanja“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -