NaslovnaIntervjuDr Jovana Lovrić: Poražava činjenica da se ne pridaje značaj održavanju i...

Dr Jovana Lovrić: Poražava činjenica da se ne pridaje značaj održavanju i blagovremenom liječenju mliječnih zuba

- Advertisement -

Vječita dilema kod roditelja je kada je vrijeme da prvi put dijete odvedu na pregled kod stomatologa. Da li je to do navršene prve godine ili poslije. Po mišljenju stručnjaka iz Svjetske asocijacije pedijatara, dijete bi trebalo da odvedete kod stomatologa već oko prvog rođendana. Sa tim se slažu i sami stomatolozi, ali i napominju da je važno da se dobije povjerenje malih pacijenata. Na temu prve posjete stomatologu, mliječnim zubima, njihovom održavanju i oralnoj higijeni kod beba, razgovarali smo sa doktorom Jovanom Lovrić iz JZU „Zavod za stomatologiju“ iz Banjaluke.

Kada neko dovede dijete od šest mjeseci do godinu dana kod stomatologa, kako izgleda prvi pregled?
-Prvi pregled stomatologa koji bi bilo najbolje obaviti do djetetove navršene prve godine života, iziskuje motivisanost stomatologa, ali i roditelja, kako bismo zadobili povjerenje i pristanak za rad kod našeg budućeg pacijenta. To nije uobičajen pregled i uočavanje karioznih zuba već detaljno analiziranje djetetovih prehrambenih navika, načina održavanja oralne higijene, te informacije o higijeni zuba ostalih ukućana, kako bismo adekvatno odredili nivo i vrstu preventivnih mjera, kao i učestalost budućih djetetovih posjeta stomatologu. Dječiji stomatolog će svakako nastojati da na najefikasniji način brzo i jednostavno obavi pregled, kako bi se izbjegle burne reakcije mališana prilikom prvog susreta, ali i da edukuje roditelje o pravilnom održavanju oralne higijene, važnosti redovnih posjeta, te formiranju zdravstvenih navika kod mališana. Različite metode rada su svakako vezane za uzrast djeteta, te je za svakog od njih pristup terapeuta individualan – objašnjava doktorka Lovrić.

dr Jovana Lovrić
dr Jovana Lovrić

Od kada roditelji moraju da vode računa o zubima djeteta?
-Nicanje prvih zuba predstavlja veliki zadatak roditeljima, koji nije nimalo jednostavan. Najčešće nailazimo na otpor i odbijanje djeteta pri pokušaju pranja zuba, te je važno da se naoružamo strpljenjem u svojoj namjeri. Pravilno bi bilo da se odmah po nicanju zuba uspostavi oralna higijena (čak i prije nicanja zuba i to laganim čišćenjem desni mekanom gazicom). Svako odgađanje pranja zuba zapravo stvara još veći otpor pri svakom sljedećem pokušaju, gdje dijete preuzima kontrolu nad roditeljima, što posljedično narušava zdravlje mliječnih zuba”.
Mnogi roditelji kažu, mliječni zubi se svakako mijenjaju, nije potrebno da se vodi računa o njima. Da li je to velika greška?
-Veliki broj roditelja smatra da mliječni zubi nisu važni. Poražava i činjenica da se ne pridaje značaj njihovom održavanju i blagovremenom liječenju. Treba imati na umu da bez mliječnih zuba nema pravilnog govora, žvakanja, pravilnog razvoja vilica, te mogu uticati na nepravilan razvoj i položaj stalnih zuba zamjenika. Oboljeli mliječni zub može da utiče na stalni zub zamjenik i da predstavlja izvor infekcije koja može ozbiljno da ugrozi imunitet djeteta, ali i njegovo cjelokupno zdravlje. U starijem uzrastu, narušena estetika zuba može da ima negativan uticaj na psihološki razvoj djeteta. Iz svega navedenog je od iznimne važnosti voditi računa o zdravlju mliječnih zuba, te na vrijeme potražiti savjet i stručnu pomoć o svim nedoumicama vezanim za njihov razvoj i očuvanje.

JZU Zavod za stomatologiju

Kako se kod beba i male djece vodi oralna higijena?
-Savjeti o samom pranju mliječnih zuba nisu dovoljni, ukoliko ih se ne pridržavamo u svakodnevom životu. Posmatrajući situacije iz svakodnevne kliničke prakse, uočavamo da roditelji, dijelom zbog neobavještenosti, nesaradnje djeteta, neznanja, uglavnom ne sprovode adekvatno oralnu higijenu. Beba treba da se igra četkicom i prije nego što počnemo njom da joj peremo zubiće jer će je doživjeti kao predmet koji joj je poznat i dostupan, te samim tim i prihvatljiv. Isto tako, u nešto starijem uzrastu, izmedju druge i treće djetetove godine života, roditelj treba svojim ponašanjem da bude uzor djetetu, i to tako što će svakodnevno održavati oralnu higijenu i prati zube naočigled svog mališana kao sastavni dio svakodnevne rutine. Zube nije dovoljno samo prati, nego ih treba dobro očistiti i to sve površine zuba u obje vilice. Smatra se da je otprilike 5-6 pokreta četkicom od desni prema griznim površinama zuba u svakoj regiji dovoljno da se to ostvari. Takođe treba voditi računa o predmetima koje beba ili malo dijete unosi u sta (cucla, flasica, igračke), koje su dostupne drugoj djeci u kolektivima, ili ukućanima, a preko kojih se mogu prenijeti kariogene bakterije, izazivači karijesa. Primarni cilj svakom roditelju treba da bude stvaranje osjećaja prijatnosti kod malog djeteta prilikom pranja zuba, te da mu formiramo pravilne navike. Najefikasnije je da se cjelokupno zdravlje zuba, kao i preventivni režim određuje na osnovu procjene ličnog rizika bebe i malog djeteta, pri čemu su pravilna i redovna prevencija od vodećeg značaja.

dr Jovana Lovrić
dr Jovana Lovrić

Neki savjeti za sve roditelje kako da se ponašaju od trenutka kada njihovom djetetu izbije prvi zub?
-Zdravlje mliječnih zuba, kao što smo pomenuli, u velikoj mjeri utiče na zdravlje stalnih zuba. Osnovna pravila za njihovo očuvanje zahtijevaju strpljenje i zalaganje roditelja, a podrazumijevanju pranje zuba bar dva puta dnevno i to pastama sa fluorom (količina se određuje prema uzrastu), uobročavanje djeteta, te izbjegavanje medjuobroka (naročito grickalica i slatkiša). Posjete stomatologu se obavljaju najmanje dva puta godišnje, i to u mirnoj fazi, a ne samo u slučaju bola ili komplikacija, jer je za adaptaciju pacijenta najprihvatljiviji period bez tegoba. Danas je moguće da se prije bilo kakvih znakova oboljenja odredi rizik za svakog pacijenta, na osnovu kojeg sprovodimo dokazane individualne preventivne mjere i na taj način mliječne, kao i stalne zube održimo zdravima – zaključila je doktorka Lovrić.
Dr Jovana Lovrić je rođena 25.11. 1984. godine u Jajcu. Osnovnu školu i Gimnaziju je završila u Brčkom. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, studijski program stomatologija je diplomirala 2009. godine, kao student generacije. Zaposlena je u JZU “Zavod za stomatologiju” Banja Luka od 2011. godine, a zvanje specijaliste preventivne i dječije stomatologije stiče 2018. godine. Doktorant je Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Majka je dvoje djece.
Tekst je nastao u saradnji sa JZU „Zavod za stomatologiju“ Republike Srpske iz Banjaluke.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -