NaslovnaRiječ stomatologaDigitalna stomatologija - transformacija stomatološke prakse

Digitalna stomatologija – transformacija stomatološke prakse

- Advertisement -

Svaka stomatološka ordinacija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini će prije ili kasnije morati da započne digitalnu transformaciju.

Proces digitalizacije započeo je davno, a polako dolazi i u Bosnu i Hercegovinu. Koristi od digitalizacije mogu imati svi i ordinacije i pacijenti. Prvi vidljivi benefit od digitalizacije ogleda se u mogućnosti da vidite virtuelni rezultat stomatološkog zahvata prije njegovog početka.

- Advertisement -
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Najčešće se kreira 3D model zuba na monituru koji pacijent vidi. Benefit za pacijenata su bolja informiranost, mogućnost da donese kvalitetniju odluku. Za ordinaciju je to brže izvođenje stomatološkog zahvata. Digitalna CAD/CAM tehnologija je sve popularnija, jer omogućuje precizan i efikasan rad.

To znači predvidive i prilagodljive rezultate za doktora i pacijenta. Digitalno kreirani protetski radovi su precizniji, pouzdaniji i samim tim prihvatljiviji izbor. Negativna stranja je što su takvi protetski radovi skuplji od radova izrađenih na tradicionalan način.

- Advertisement -

Digitalno dizajniran osmijeh (CAD/CAM) omogućava da se pacijentima urade restauracije koje izgledaju vrlo prirodno. Ipak, ljudsko znanje i iskustvo u radu će uvijek biti neophodno bez obzira na tehnologiju. Digitalne tehnologije nude mogućnost minimalno invazivne stomatologije, što znači spašavanje postojeće strukture prirodnog zuba.

Planiranje rada je uslov za uspjeh u stomatologiji. Doktor ne smije svu svoju pažnju usredotočiti samo na zube i posmatrati ih izolirano od lica. Zubi treba da budu u harmoniji sa crtama lica i treba da odgovaraju osobnosti pacijenta.

Emocije u stomatologiji
Takođe, stomatolog mora misliti i na emocije pacijenta, pa često takvu stomatologiju nazivano i emocionalna stomatologija, jer su pacijenti ljudska bića i imaju emocije. Na kvalitet života svake osobe može negativno uticati loša estetika osmijeha i zuba, što rezultira niskim samopouzdanjem.

Sticanje lijepog osmijeha kroz stomatološke zahvate je iskustvo koje mijenja život na bolje. Na kraju, nikada ne treba zaboraviti da je glavni cilj doktora liječiti oštećene i bolesne zube, a zatim dolaze funkcija, estetika zuba i emocije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -