NaslovnaRiječ stomatologaPet najčešćih pitanja o liječenju zuba

Pet najčešćih pitanja o liječenju zuba

- Advertisement -

Da li je “vađenje živca” bolno?
Sva liječenja uvijek se započinju anestezijom tog zuba, jer je cilj bezbolno rješavanje problema. Iako „vađenje živca“ zvuči traumatično i bolno, sam se postupak izvodi brzo, bezbolno i uspješno pomoću savremenih uređaja za endodonciju.

Koliko traje liječenje zuba?
Liječenje zuba se najčešće završava u jednom dolasku, nakon čega treba da se „zatvori“ zub izradom plombe ili, po potrebi, krunice.

- Advertisement -
Foto: wellnessdoctorrx.com

Da li “mrtav” zub može da zaboli?
Može. Postoje dva razloga. Može biti posljedica liječenja i tada se bol smiri obično za par dana. Drugi razlog može biti zaostalo tkivo ili nečistoće u kanalu koje iritiraju kost oko vrha korijena.

Da li zub poslije liječenja potamni?
Liječeni zubi mogu da potamne s vremenom. To se prvenstveno događa zbog taloženja pigmenata iz krvi u unutarnju strukturu zuba, koji onda prosijava kroz gleđ. Drugi razlog je taj što u krunici zuba zaostane materijal kojim se vrši definitivno punjenje kanala korijena. Ne može se sa sigurnošću reći za neki zub da li će da promijeni boju ili ne, ali može da se uradi sve da bi se ta mogućnost svela na minimum.

- Advertisement -

Kako prepoznati upalu živca?
Ukoliko vas zub boli spontano, nezavisno o nadražaju, bol traje duže vrijeme i izuzetno je jaka, vrlo je vjerojatno da se radi o upali živca. Upala se javlja na zubima koji imaju ili dotrajale ispune (plombe), ili duboki karijes. Rjeđe, do upale živca može doći zbog traume.

U svakom slučaju uzročnici upale su bakterije koje dovode prvo do upale, a onda do odumiranja zubne pulpe. Bol koja se javlja je izuzetno jaka, pacijenti je teško lokaliziraju i često kažu da ih „boli cijela glava“. Karakteristično je da bol ne prestaje ni uzimanjem tableta protiv bolova. Pravilnom oralnom higijenom i redovnim posjetama kod stomatologa možete da spriječite liječenje zuba. Na vama je da odaberete svoj put!

Izvor: Dental House

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -