NaslovnaIntervjuČišćenjem međuzubnih prostora koncem, značajno se smanjuje mogućnost upale desni i pojave...

Čišćenjem međuzubnih prostora koncem, značajno se smanjuje mogućnost upale desni i pojave karijesa

- Advertisement -

Pravilno održavanje oralne higijene smatra se osnovom za sprječavanje oboljenja usta i zuba. Pranjem zuba uklanjaju se ostaci hrane i naslage koje predstavljaju glavne uzročnike u nastanku karijesa i parodontalnih oboljenja.

Da bi zubi pravilno bili oprani potreban nam je odgovarajući pribor i potrebna je odgovarajuća tehnika pranja zuba. U pribor za pranje zuba ubrajamo četkicu, pastu kao i konac za zube.

O najčešćim pitanjima vezanim za održavanje oralnog zdravlja, higijene, redovnim pregledima i važnosti zdravih zuba, govorila je doktorka Tamara Janjić, iz JZU „Zavod za stomatologiju“.

Foto: Zavod za stomatologiju

Kako možemo spriječiti nastanak karijesa i bolesti desni?
„Karijes je bolest zuba uzrokovana bakterijama. Osnovni uslov za njegovo nastajanje je prisutnost dentalnog plaka u kojem je bakterijama dozvoljeno razaranje tvrdih zubnih tkiva. Glavni uzrok nastanka karijesa i oboljenja desni ili gingive je loša i neadekvatna oralna higijena. Postoje mnogobrojni mehanizmi zaštite od karijesa i oboljenja desni, a to su:
*zdrava i uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima,
*smanjen unos ugljenih hidrata i sećera,
*redovna i pravilna oralna higijena (pranje zuba pastom i četkicom za zube najmanje 2 puta na dan, te čišćenje međuzubnih prostora- upotreba zubnog konca i interdentalnih četkica),
*redovna posjeta stomatologu (najmanje 2-3 puta godišnje)“.

Foto: Zavod za stomatologiju

Koliko često moramo posjećivati stomatologa?
„Smatra se da je stomatologa neophodno posjećivati najmanje dva puta godišnje (osim ako je riječ o ortodontskim pacijentima ili pacijentima sa visokim rizikom za nastanka karijesa), koji po preporuci stomatologa treba da dolaze češće na stomatološke preglede. Osobe koje spadaju u visoko-rizične grupe su: trudnice, pušači, osobe sa slabijim imunim odgovorom (sistemske bolesti), pacijenti sa velikim fiksnim nadoknadama”.

Šta znači dobra oralna higijena?
„Pod dobrom oralnom higijenom podrazumjevamo pranje zuba četkicom i zubnom pastom. Preporučuje se upotreba pasti koje u svom sastavu sadrže fluoride. Takođe, se preporučuje upotreba zubnog konca i interdentalnih četkica da bi se očistile sve međuzubne površine. Četkica za zube treba da bude srednja tvrda ili meka da bi se spriječillo mehaničko oštećenje gingive zuba, a pokreti četkice uravnoteženi“.

Kako koristiti konac za zube?
“Čišćenjem međuzubnih prostora koncem za zube se značajno smanjuje mogućnost upale desni i pojave karijesa. Zubni konac je tanka, mekana nit koja čisti sitne komadiće hrane i dentalnog plaka koji su „zapeli“ između zuba. Da bi se izbjegla mehanička oštećenja desni, neophodna je pravila upotreba zubnog konca. Za pravilno čišćenje zuba koncem potrebno Vam je oko 40 cm konca. Namotajte ga na kažiprst ili srednji prst lijeve i desne ruke, a palcem pomičite konac između gornjih i donjih zuba, intimno uz bočnu površinu zuba”.

Foto: Zavod za stomatologiju

Uticaj karioznih zuba na opšte zdravlje pacijenta?
“Zdravi i lijepi zubi dio su sveopšteg tjelesnog i duševnog zdravlja. Značaj oralnog zdravlja se zasniva na: dobroj oralnoj higijeni, uravnoteženoj i zdravoj ishrani, redovnim stomatološkim pregledima. Razni upalni procesi u usnoj duplji mogu biti usko povezani sa sistemski bolestima kao što su dijabetes, kardio-vaskuralne bolesti ili moždani udar.

Zbog toga je od izuzetne važnosti pravovremeno liječenje svake vrste mikrobne infekcije, koja zahvata meka i tvrda zubna tkiva, perirdikularni ili periapikalni dio zuba. Sa edukacijom o potrebi i važnosti dobre oralne higijene treba započeti u ranom djetinjstvu. Naravno, prva linija odbrane je PREVENCIJA, redovno pranje usta i zuba, te redovni stomatološki pregledi“, zaključila je dr Tamara Janjić

Izvor: Facebook/Zavod za stomatologiju

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -