NaslovnaObavještenjaSZO i stomatologija: dezinformacije u medijima

SZO i stomatologija: dezinformacije u medijima

- Advertisement -

Rješavanje globalne pandemije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) donelo joj je više kritika nego pohvala, a stomatolozi su među onima koji su osudili smjernice za javno zdravlje iz agencije UN.

Prema stomatološkim udruženjima koja su kontaktirala Dental Tribune International (DTI), SZO je bila predmet neuravnotežene medijske pokrivenosti u vezi sa smjernicama o stomatološkoj praksi.

Foto: fineartamerica.com

Velik dio kritika upućenih SZO tokom pandemije SARS-CoV-2 reagovao je na smjernice poput nošenja maski u javnosti i potrebe za smanjenjem socijalnog kontakta.

Stomatolozi širom svijeta reagovali su odbrambeno kada je agencija u privremenim smjernicama izdatim 3. avgusta (videti na https://www.who.int/publications/i/item/who-2019-nCoV-oral-health-2020.1) zatražila odlaganje rutinske stomatološke njege, mnogi su se bojali da bi dalje odlaganje naštetilo oralnom zdravlju i donijelo štetu koja je već nanijeta njihovom poslu tokom prvog talasa pandemije. Neki stomatolozi su smatrali da je to napad na efikasnost mjera prevencije infekcije u stomatologiji.

Foto: now.tufts.edu

Stomatolog sa Floride dr Greg Prior rekao je za ABC Action News krajem avgusta da preporuke SZO nisu imale smisla, jer je stomatolozima u državi bilo dozvoljeno da nastave sa pružanjem oralne njege u aprilu. Otkako su u martu u državi uspostavljene hitne mjere, Prior je u svojoj stomatološkoj ordinaciji primijenio još veće mjere kontrole infekcije, uključujući ugradnju pročistača vazduha i filtera za vazduh.

“Stomatologija je toliko važna za cjelokupno zdravlje ljudi”, rekao je Prior za novinsku agenciju. „Čini se neblagovremenim da bi [dali tu preporuku], posebno jer se svi vraćamo na posao i svi postavljamo protokole.“
Američko stomatološko udruženje (ADA) reklo je sredinom avgusta da se „s poštovanjem, ali se u potpunosti ne slaže“ sa smjernicama SZO.

Foto: masa.aero

Dugačka lista novinskih agencija izvještavala je o preporukama SZO, a pokrivali su je i izdavači iz štampe stomatološke industrije, uključujući DTI. U e-poruci stomatološkim udruženjima 13. avgusta, dr Benoit Varenne, službenik SZO zadužen za stomatologiju, izrazio je zabrinutost zbog načina na koji su smjernice tumačene u medijima.

„Nažalost, brojni naslovi u medijima namjerno ili ne – kada se pozivaju na smjernice SZO, nisu spomenuli da se preporuka za odlaganje rutinske oralne zdravstvene zaštite predlaže samo u intenzivnom nekontrolisanom scenariju prenosa u okruženju“, napisala je Varenne.

Foto: dentalnews.com

Zatražio je od stomatoloških lidera da budu svjesni nepotpunog izvještavanja i činjenice da to može da poveća zabrinutost koju su mnogi pacijenti već imali u vezi sa posjetama svojoj stomatološkoj ordinaciji tokom pandemije. Prema Britanskom stomatološkom udruženju (BDA), nepotpuno izvještavanje medija o smjernicama SZO izazvalo je zabunu oko preporuka agencije u oblasti oralne zdravstvene zaštite. Portparol BDA rekao je za DTI:

„Suprotno medijskim izvještajima, smjernice nisu kategorično rekle da se svi nehitni tretmani trebaju odložiti, već su predložili da se neki tretmani odlažu sve dok se ne postigne dovoljno smanjenje stope prenosa SARS-CoV-2 . Takođe je navedeno da „odgovarajuća ventilacija u oralnim zdravstvenim ustanovama smanjuje rizik od prenosa u zatvorenim uslovima. Ovaj princip je preuzela struka kako bi se omogućilo više pregleda pacijenata“.

Foto: decisionsindentistry.com

Portparol je dodao da SZO „ne može nužno pružiti jednoznačno rješenje i smatralo se neprimjerenim primjenjivanjem ovog savjeta u trenutnom kontekstu Ujedinjenog Kraljevstva, gdje stomatolozi već imaju izuzetno visok nivo prevencije i kontrole infekcije. ”
„Preporučuje se samo odlaganje stomatoloških posjeta u nekontrolisanom scenariju prenosa [od strane SZO]“.

Njemačko stomatološko udruženje (Bundeszahnärztekammer BZÄK) izjavilo je za DTI da, takođe, smatra da je izveštavanje u medijima dovelo do pogrešnog razumjevanja privremenih smjernica SZO.
„Preporuka SZO je u osnovi ista kao i preporuke BZÄK. Preporučuje se samo odlaganje stomatoloških posjeta u nekontrolisanom scenariju prenosa, a u suprotnom bi se trebalo pridržavati zvaničnih preporuka zdravstvene politike na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou “, rekli su iz udruženja.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -