NaslovnaEdukacijaCBCT kao mentor

CBCT kao mentor

- Advertisement -

Poštovane kolege, ja sam Ivan Petropoli DMD, diplomirao 2010. u Rijeci, Hrvatska. Od samog početka moj fokus je implantološka i protetska rehabilitacija pacijenata. Završio sam Master edukaciju na Loma Linda Universiti GIDE 2016. godine. Posljednjih šest godina gotovo 90% mojih radova čini imedijatna implantologija, terapija vođena anatomijom sa bikortikalnim sidrenjem i bazalnoj kosti, te riješavanje sve zahtjevnijih situacija kod velikih resorpcija čeljusti.

Vlasnik sam privatne ordinacije unazad dvije godine. Uz mnoge izazove, odluku da li kupiti CBCT uređaj ili ipak koristiti uslugu vanjskih suradnika nije bilo lako donijeti . Danas se to pokazalo kao jedna od najboljih odluka. Mogu reći da se sa oko 300-njak ekspozicija godišnje uređaj u potpunosti isplati, a benefiti su zaista višestruki.

VistaVox S 3D dijagnostika

Dürr Dental kao relativno novi proizvođač CBCT uređaja opravdao je svoju već poznatu kvalitetu. Uređaj je kompaktan. U mojoj ordinaciji smješten je u prostoriju 1,40 x 2m te ima dovoljno mjesta za pacijenta i nesmetani rad. Proizvođač navodi čak mogućnost montaže i u manju prostoriju. Najveće polje snimanja koje nudi je 130 x 85mm. To je najčešće dovoljno za jasan prikaz obje čeljusti, te ovisno o fizionomiji čeljusti pacijenta možemo jasno vidjeti maksilu do visine polovice maksilarnog sinusa, te cijelu donju čeljust. S uređajem dolaze različiti nastavci za naslon brade ovisno o ozubljenosti i željenom položaju brade, te nam omogućuju bolji uvid u strukture gornje čeljusti. Također je moguće slikati bez dražača za bradu, tada imamo sliku koja seže gotovo do polovice orbita. Nažalost ova veličina polja biti će vam za cca 1 cm premala ukoliko želite planirati zigomatične implantate, pa bi to naveo kao malu zamjerku i mogućnost unapređenja. Ovaj CBCT omogučava 3D slikanje obje čeljusti, parcijalno čeljusti i segmentalne slike čeljusti, te 2D opcije panoramskog slikanja, slikanja TM zgloba, bitewing slike.

Samo pozicioniranje pacijenta vrlo je jednostavno, posebice za 3D snimak, dok za panoramu zahtijeva naštimavanje laserski prikazanih linija. Uređaj ekspoziciju podešava automatski što uvelike olakšava postupak slikanja. Za pacijente višlje od cca 190cm biti će potrebno koristiti stolicu. VistaVox S CBCT uređaj dolazi sa Dellovim računalom kojeg preporuča proizvođač, a ekran se može odabrati po vlastitoj želji. Ja imam ekran u rangu 300-njak eura koji funkcionira solidno, ali za bolju oštrinu i kvalitetu slike trebati će ipak nešto jači ekran.

VistaSoft/ Implant&Guide

Softver kojim se upravlja ovim uređajem zamišljen je vrlo jednostavno, te se zaista tako pokazao i u praksi. Traži od vas da upišete generalije, godište i spol pacijenta, te možete pristupiti slikanju. Na osnovu tih podataka softver sam podešava postavke ekspozicije koje su u 99% situacija zadovoljavajuće. Sučelje programa podjeljeno je u tri trake. Gornju sa podacima o pacijentu, odabirom slike koju želite napraviti, cijelim nizom opcija za export i import gdje sve može biti osobno prilagodjeno, nudi i opciju screenshoot. Lijeva traka rezervirana je za sve akcije koje ste obavili u programu te će one tu biti uvijek pohranjene i pregledne. Ovdje je također moguće importirati fotografije u jpeg formatu, te dicom formate 3D snimaka sa drugih uređaja. Desna traka nudi sve opcije vezane za snimak. Planiranje iz implantološke biblioteke sustava (može se nadograđivat), opcije kontrasta, mjerenja, obilježavanje, individualnog označavanja anatomske linije presjeka, automatsko označavanje mandibularnog kanala i još mnogo opcija koje se rijeđe koriste.

Softver koristi umjetnu inteligenciju što bi vam u praksi značilo slijedeće. Opciju automatskog označavanja mandibularnog kanala. U gotovo 95% slučajeva ova opcija funkcionira besprijekorno, ali naravo uvijek je potrebna kontrola. Softver sam označuje anatomsku liniju presjeka podešenu po donjoj čeljusti što je najčešće dovoljno za plan th, naravno ovo se može odraditi i ručno. Transvezalnu liniju presjeka moguće je naginjati pod željenim kutom što uvelike olakšava planiranje anguliranih implantata.

Nadogradnja ovom softveru je Implant&Guide. Durr kompanija u suradnji sa Exoplan softverom ponudila je vrhunski alat za planiranje implanto-protetske terapije. To je pridruženi softver čija se ikona nalazi u gornjoj traci te jednostavno jednim klikom CBCT dicom fajl prebacuje u softver za planiranje i izradu kirurških šablona. Jedino što će biti potrebno dodatno importirati digitalne otiske. Softver vas vodi u koracima do finalne izrade šablone. Možete planirati budući položaj zuba te tako savršeno pozicionirati implantate i izraditi preciznu vodilicu. Osobno nisam ljubitelj full gidet implantologije tako da ovu vrstu šablona koristim samo za pilot svrdla kako bi dobio željenu poziciju implantata.

U prikazu slučaja pokazat ću kako jednostavno planirati. Izabrat ću željeni implantat iz knjižnice softvera, te ga virtualno pozicionirati. Najbitnija mi je maksimalna dužina implantata kako bi postigao što bolju primarnu stabilnost bikortikalnim sidrenjem, a o promjeru implantata odlučujem tijekom zahvata. Također unaprijed planiram nivelaciju kosti.

Iz prikaza slijedećeg slučaja možemo vidjeti da nam 3D prikaz tvrdih tkiva uvelike pomaže za manipulaciju sa mekim tkivima. Točnije sami dizaj režnje uvjetovan je antomskim strukturama koje su vrlo osjetljive te zahtijevaju dodatnu pozornost. Kod zahtjevnih slučajeva intraoperativan snimak može biti ključan za uspijeh. Na taj način možemo se kontrolirano približiti potencijalno rizičnim anatomskim strukturama posebice u donjoj čeljusti bez opasnosti da ih oštetimo. U ovakvim situacijama ključnu ulogu igra iskustvo operatera.

Kao zaključak željeo bih prenijeti svoje iskustvo kolegama. CBCT uređaj, čak i u malim ordinacijama koje se bave implantologijom, zaista olakšava rad. Počevši od preciznog planiranja, lakše prezentacije rada samom pacijentu, te mogućnosti intraoperativnog snimanja kao najveća prednost. Osobni benefit je učenje iz vlastite prakse. Nakon svake operacije, moj je protokol CBCT snimak i iz toga se zaista može naučiti jako puno. Taj snimak bez pogreške pokazuje da li je zamišljeni plan proveden i gdje postoji mogućnost za poboljšanje. CBCT uređaj je svojevrsni mentor i tjera me da svakog dana budem sve precizniji, te da postepeno napredujem i radim sve zahtjevnije slučajeve na siguran i predvidljiv način.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -