NaslovnaObavještenjaŠta boja zuba otkriva o stanju našeg zdravlja

Šta boja zuba otkriva o stanju našeg zdravlja

- Advertisement -

Bilo bi sjajno kad bi zubi ostali blistavo bijeli tokom cijelog života. Ali u realnosti, čitav niz stvari utiče na to da promijene boju, najčešće naginjući ka žutoj. Ako saznamo što je uzrok diskoloracije, to bi nam moglo pomoći da unaprijedimo svoj osmijeh. Takođe će nam pokazati u kakvom su stanju naši zubi.

Stručnjak za ortodonciju, dr Kaled Kasem je za britanski “The Sun” otkrio šta znači koja boja zuba.


Žuta

Zubi prirodno sa godinama postoju sve više zuti, jer se bijela gleđ na njihovoj površini vremenom istroši, otkrivajući žuto jezgro ispod. Zubi dodatno žute i zavisno od toga šta konzumiramo i koliko se brinemo o njima.

“Žuta je najčešća boja zuba. Žute mrlje obično znače da konzumirate velike količine tamno obojenih vrsta hrane i pića, kao što su kafa, čaj, soja i kari sos. To takođe može biti indikacija da ne obraćate dovoljno pažnje na svoju rutinu održavanja oralnog zdravlja i da bi trebalo da redovno čistite zube koncem, perete ih dva puta dnevno po dva minuta i posjećujete stomatologa”, kazao je dr Kaled.

Crveno

Ako su vam zubi crveni, to je najčešće zbog toga što ste pili crno vino, ali sličan efekat ima i veća konzumacija tamno obojenog voća kao što su šipak i razne bobice.

“Nemojte crvene mrlje smatrati nevažnim, jer one mogu biti znak i unutrašnjeg krvarenja koje je izazvano dentalnom traumom. Ako niste sigurni odakle potiču mrlje, najbolje bi bilo da se posavjetujete sa stomatologom”, istakao je britanski stomatolog.

Dentalnu traumu mogu izazvati razni padovi, saobraćajne nezgode i sportske povrede.

foto: Freepik



Siva

Ako su vam zubi posiveli, uzrok je najvjerovatnije to što je dotok krvi do zuba prekinut. To se može dešavati duži vremenski period.

“Ako imate sive mrlje na zubima, onda morate posjetiti stomatologa kako bi vas detaljno pregledao, zato što ovo može ukazivati da su vam nervi oštećeni dentalnom traumom. Biće vam potreban savjet stomatologa kako biste povratili stari izgled zuba”, objašnjava Kaled.
Osim toga, materijali kojima se ispunjavaju rupe u zubima i staranje mogu zube učiniti sivim.

Crna

Bilo kakva indikacija crne na vašim zubima mora se što prije istražiti jer sugeriše da je propadanje zuba u poodmakloj fazi.

“Ova diskoloracija, nažalost, znači da je propadanje vaših zuba već otišlo daleko. Ako budete ignorisali ovo, prouzrokovaće još ozbiljnija stanja koja mogu dovesti do gubitka zuba”, poručio je stomatolog.

Drugi znaci propadanja zuba su zubobolja, preosjetljivost i infekcija desni. Kad se propadanje zuba uoči na vrijeme, uz redovne posjete stomatologu problem se može riješiti. Ako je situacija ozbiljna, biće vam potreban tretman kanala korijena ili vađenje zuba.

Kako izbjeći tamnjenje zuba?
Ako budete održavali kvalitetnu oralnu higijenu, smanjićete mogućnost da vam zubi potamne vremenom.

Dr Kaled kaže da će vam pomoći i ako ograničite konzumaciju hrane i pića koje negativno utiče na vaše zube. Preporučuje i da prestanete da pušite, jer pušenje ubrzava tamnjenje zuba, a može prouzrokovati i niz bolesti među kojima je i oralni kancer.

“Izbjeljivanje zuba je najbolji tretman ako želite da povratite njihov prirodni izgled. Postoji nekoliko tehnika izbjeljivanja, ali nisu sve jednako sigurne i pouzdane, a profesionalno izbjeljivanje je najbolja opcija”, poručio je britanski stomatolog.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -