NaslovnaSavjetiAbrazija zuba - kako se prepoznaje i koji je najefikasniji tretman?

Abrazija zuba – kako se prepoznaje i koji je najefikasniji tretman?

- Advertisement -

Abrazija zuba predstavlja trošenje zubnih tkiva koje je uzrokovano neprirodnim silama djelovanjem nekog sredstva. Odnosno, to je stanje kada zubna gleđ počinje da se smanjuje pod uticajem nekog spoljašnjeg mehaničkog faktora.

Najčešće zahvata pretkutnjake i očnjake, obično duž ivica. U većini slučajeva ima oblik slova V. Zajedno sa abfrakcijom i erozijom zuba spada u česte nekarijesne lezije. Imajući ovo u vidu, otkrivamo Vam potencijalne uzročnike.

Foto: freepik.com

Zašto nastaje abrazija zuba?
Nepravilno pranje zuba se smatra glavnim uzročnikom. Upotreba četkica sa tvrdim vlaknima i agresivno četkanje dovode do postepenog trošenja zubne gleđi, te zubi postaju osetljiviji i skloniji oštećenjima. Takođe, često korišćenje paste za zube koja sadrži abrazivne čestice ili visok nivo sode bikarbone može da doprinese nastanku ovog problema.

Abrazija zuba
Abrazija zuba može biti i posljedica prekomjernog škrgutanja i stiskanja zubima. S obzirom da je bruksizam, kako se stručno naziva, često uzrokovan stresom, anksioznošću ili abnormalnim ugrizom i javlja se noću osoba nije svjesna te radnje sve dok se ne pojave simptomi istrošenosti zuba.

U pokretače se svrstavaju i loše životne navike. Prije svega, grickanje kockica leda i žvakanje tvrdih predmeta, poput olovaka, noktiju… Konzumiranje kisele hrane i pića, kao što su agrumi, gazirana pića i sportski napici, može erodirati zubnu gleđ i dovesti do abrazije zuba.

Kako prepoznati abraziju zuba?
Abrazija zuba se razvija postepeno, te u početku nema jasnih znakova. Vremenom se mogu vidjeti zarezi na zubima blizu linije desni. Pošto se gleđ istrošila, dentin postaje otkriven. Kako je ovaj unutrašnji sloj prirodno žute boje zubi izgledaju tamnije.

Drugi karakteristični simptom jeste preosjetljivost zuba. Dentin sadrži sitne kanale koji vode do osjetljive pulpe u centru zuba. Izlaganjem dentina usljed trošenja gleđi, može se javiti bol pri kontaktu sa toplom, hladnom, slatkom ili kiselom hranom i pićem, kao i prilikom pranja zuba.

Pored abrazije zuba, osjetljivost može biti uzrokovana i drugim faktorima, kao što su karijes, bolesti desni i tretmani za izbjeljivanje zuba. Zbog toga je važno identifikovati osnovni uzrok osjetljivosti zuba da bi se sprovelo odgovarajuće liječenje.

Tretman za abraziju zuba
Zubna gleđ se ne može obnoviti, te je neophodno liječenje. Ono zavisi od težine i lokacije oštećenja. Kod blagih oštećenja, abrazija zuba se rješava zubnim ispunima, kojim se pokriva otkriveni dio dentina. Na taj način se sprječavaju dalja oštećenja gleđi i eliminiše osjetljivost zuba.

Foto: murphyorthodontics.net

Za umjerenu abraziju najčešće se koriste viniri. U pitanju se tanke ljuspice, debljine od 0,3 do 1,3 mm, koje se postavljaju na prednju površinu zuba. Ne samo da sprječavaju dalja oštećenja, već daju mogućnost i izbora boje i oblika tako da obezbjeđuju savršen zubni niz. Teški oblici abrazije zahtijevaju kompleksniji tretman restauracije zuba.

Pri čemu se koriste zubne krune koje pokrivaju cio zub. Mogu biti keramičke i metalo-keramičke. Mada se zbog estetike i boljih perfomansi preporučuju bezmetalne krune. U slučajevima velikog oštećenja zuba neophodna je ekstrakcija. Nakon vađenja, postavlja se odgovarajući protetski rad kao naknada zuba.

Izvor: Lumident studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -