NaslovnaSavjetiKoji su sastojci pasti za zube i kako da napravite domaću

Koji su sastojci pasti za zube i kako da napravite domaću

- Advertisement -

Posljednjih nekoliko godina postavlja se pitanje da li su paste za zube koje možemo naći na policama u prodavnicama vjerodostojne i zdrave za naše zube. Vjerovatno najviše sumnji izaziva hemijski element fluor koji je sastavni dio svake klasične paste za zube. Tačnije, elementarni fluor (koji se inače smatra izuzetno otrovnim) u prirodi se rijetko nalazi u izolovanom obliku, ali kada se veže sa drugim elementima nastaju jedinjenja koje nazivamo fluoridi.

Fluoridi se nalaze u tipičnoj pasti za zube, manje su toksični od fluora, ali dva grama su dovoljna da ubiju odraslog čovjeka. U hemijskom periodnom sistemu fluorid se po svojoj toksičnosti nalazi negdje između arsena i olova. Osim fluorida u klasičnoj pasti za zube možemo pronaći i mnoge druge elemente kao što su natrijumov lauril sulfat (SLS) koji je deterdžent i sredstvo za stvaranje pjene, pa tako zamislite da praškom za veš perete i svoje zube. Zatim saharin, triklosan, hidrirani silicijum-dioksid koji se takođe povezuju sa alegijskim reakcijama i nekim bolestima…

Neki od tih elemenata, kao na primjer pirofosfati nemaju lijep ukus ili se ne otapaju lako pa se u pastu za zube dodaju mnoge arome kako bi se to prikrilo dok se otapanje pirofosfata rješava dodavanjem određenih deterdženata. Tu su još i sredstva za bolje pjenjenje… Ako ne želite koristiti klasične zubne paste možete razmotriti neke prirodnije metode kao što su zubni konac, zeleni čaj (bez šećera), možete da napravite i svoju pastu za zube.

Zapamtite da je četkica ta koja pere vaše zube, a ne zubna pasta. Dovoljno je da na četkicu stavite prstohvat cimeta i time dobro isčetkate zube. Takođe, možete isprobati sljedeći prirodan recept: jedan prstohvat morske soli i jedan prstohvat soda bikarbone pomiješati sa malo meda da se dobije pasta. U početku ćete imati slan ukus u ustima, ali kada se zubi dobro isperu, ostaje osvježavajući osjećaj i prirodno zdravi zubi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -