fbpx
NaslovnaSavjetiVitamin D krucijalan za uspjeh implantatske terapije

Vitamin D krucijalan za uspjeh implantatske terapije

- Advertisement -

Ako ste upravo izgubili jedan ili više zuba, možete razmatrati zubne implantate kao rješenje. Rupe koje ostaju na mjestu gdje se nalazio zub mogu uticati na vaš ugriz, dovesti implantatdo kretanja susjednih zuba, pa čak i uzrokovati bol i nelagodnost, pa se mnogi pacijenti odlučuju za umetanje implantata kao trajno rešenje njihovog problema.

Sa druge strane, postoje momenti koji nepovoljno utiču na mogućnost ugrandnje implantata poput nedovoljnog volumena kosti, što dovodi do potrebe za implantacijom vještačkih ili prirodnih kostiju ili čak podizanjem sinusa.

Ipak, kada se odlučite za zubne implantate, i kada operacija uspije važno je učiniti sve da povećate šanse za uspjeh terapije. Poslednja istraživanja pokazuju da je jedan od najboljih načina da se to uradi, osigurati dovoljno nivoa vitamina D.

Kako vitamin D može pomoći?

Ako ste stariji od 65 godina, vjerovatno ste dobro upoznati sa važnom ulogom koju vitaminski suplementi mogu da igraju u negovanju kostiju i zdravlja zglobova. Uopšteno gledano, kako starimo naše kosti i zglobovi mogu da trpe, čineći neophodnim određene korake – uključujući gubitak tjelesne težine, redovno vježbanje i provođenje vremena na suncu ili uzimanje vitamina D, što je presudno za zdravlje kostiju. Sve to smanjuju šanse za razvoj bolesti poput multiple skleroze, srčanih oboljenja i reumatoidnog artritisa. Novo istraživanje, takođe, povezuje niske nivoe vitamina D sa rizikom od kognitivnog pada i mentalnog poremećaja.

Vitamin D može igrati važnu ulogu u obezbeđivanju dugoročnog trajanja zubnih implantata, jer u velikoj mjeri, prisustvo ili odsustvo vitamina D određuje kako se uspješno implantati integrišu u kost. Vitamin D, takođe, može promovisati zdravlje desni, pomažući u proizvodnji jedinjenja koja smanjuju nivoe bakterija u ustima. Ukoliko desni nisu zdrave, implantati nemaju šansu da traju dugoročno, tako da su redovno čišćenje i njega zuba i desni od velike važnosti.

Kako dobiti više vitamina D

Pokušajte da uhvatite sunčeve zrake oko 20 minuta dnevno, ali izbjegavate da budete napolju u satima kada je Sunce u zenitu. Takođe, možete razmotriti upotrebu UV lampice, koja će omogućiti vašem tijelu da apsorbuje više vitamina D. Suplementi takođe mogu pomoći – ako uzimate bilo koji drugi lijek, obratite se svom ljekaru kako bi ste dobili njegovo odobrenje. Postoje i online testovi koje možete naručiti, koji će vam pokazati da li su nivoi vitamina D niski.

Ako razmišljate o postavljanju implantata, obratite se svom zubaru da vas posavjetuje u vezi sa mogućnostima povećanja nivoa vitaimna D i benefitima. Time ćete uživati u nizu dodatnih pogodnosti, uključujući zadržavanje srčanih bolesti i drugih stanja u uvali. Na kraju, pokušajte da uživate nekoliko minuta pod suncem svakodnevno.

Izvor: dentalnews.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -