NaslovnaSavjetiPredstavljamo nekoliko savjeta kako da pravilno odaberete stomatologa

Predstavljamo nekoliko savjeta kako da pravilno odaberete stomatologa

- Advertisement -

Image of dental checkup being given to a womanOdabir stomatologa je nešto sa čim se značajan broj osoba suočava tokom života. Naravno, postoji one osobe koje još od djetinjstva posjećuju istog stomatologa kojeg su izabrali njihovi roditelji. To je i optimalna situacija u kojoj stomatolog zna vašu istoriju intervencija, zna sve o dosadašnjim, popravcima, bolestima i tome slično… Ipak postoje okolnosti pod kojima morate mijenjati stomatologa bilo zbog nezadovoljstva dosadašnjim uslugama ili možda zbog selidbe u novu sredinu. Svakako izbor novog stomatologa treba da prati obazrivost, ali ne treba imati predrasude, kažu stručnjaci.

Ako je riječ o preseljenju u novu sredinu obično se raspitujemo kod poznanika i prijatelja koje smo stekli. Poenta je da treba pitati, ali ne žuriti sa odlukom.

– Ako vam prijatelj preporuči svog liječnika, to je dobro jer je za pretpostaviti da prijatelj ima dobra iskustva s njim te da je zadovoljan. Mali savjet. Nikad nemojte pitati koji je najbolji stomatolog u gradu. Svaki pacijent koji je zadovoljan uslugom svog liječnika uvjeravat će vas da je njegov doktor najbolji! Onaj pak pacijent, koji je kod nekog doktora imao neugodno iskustvo, za njega će taj doktor biti najgori. I oni najbolji ponekad mogu pogriješiti – kaže renomirani hrvatski stomatolog Dr. Svebor Vibal.

Takođe, možda je najbolje za početak posjetiti stomatologa opšte prakse On će odrediti dijagnozu stanja zuba i usne šupljine, napraviti plan tretmana, kao i odraditi neke osnovne intervencije, a ukoliko je potreban komplikovaniji zahvat, daće vam uput za specijalistu.

Važno je takođe ne otići u drugu krajnjost – mijenjati stomatologa svakih nekoliko mjeseci. Stručnjaci kažu da je nerijetka je praksa mnogih pacijenata da svako malo mijenjaju stomatologa. To je navika koju stomatolozi ne preporučuju. Naravno, ako postoji objektivan razlog, treba promijeniti doktora. Ipak, mala je vjerovatnoća da od nekoliko stomatologa baš nijedan nije zadovoljio zahtjeve pacijenta. Veća je vjerovatnoća da su u tom slučaju pacijentovi kriterijumi u takvom slučaju „previsoki“.

Jedan od najznačajnih kriterijuma u odabiru stomatologa je i cijena usluga. Ponekad se zahtjevi i potrebe pacijenata ne podudaraju s cijenama zubara kojeg bi željeli. Ipak, cijena ne smije ugroziti zdravlje zuba. Treba pronaći stomatologa koji može efikasno riješiti vaše stomatološke probleme, sa što je moguće nižim cijenama.

Prenosimo 11 savjeta koji Vam mogu olakšati izbor stomatologa prema pisanju stručnjaka koji sarađuju sa portalom stomatolog.in

  1. Saznati koliko dugo stomatolog radi
  2. Informisati se o stepenu obrazovanja, stručnosti i iskustvu stomatologa u onom dijelu stomatologije koja je vama najpotrebnija
  3. Ukoliko stomatolog ne obavlja potrebne zahvate, pitajte ga za preporuku
  4. Prije nego se odlučite za stomatologa, treba se raspitati o svim intervencijama koje ste planirali, kao i o razlozima za i protiv
  5. Raspitajte se o radnom vremenu stomatologa u slučaju hitne intervencije. Da li radi prekovremeno, noću, vikendima?
  6. Informišite se o korištenju dentalnih lasera umjesto tradicionalnih metoda bušenja i skalpela.
  7. Ukoliko ste se odlučili za kozmetički zahvat, potražite slike prethodnih pacijenata prije i nakon zahvata.
  8. Raspitajte se o troškovima prije tretmana.
  9. Da li je lokacija stomatološke ordinacije u blizini vašeg mjesta prebivališta? To je značajno ukoliko intervencija podrazumijeva višestruke posjete.
  10. Da li je stomatolog ljubazan i prijateljski nastrojen? Ne želite posjećivati stomatologa kod kojeg se osjećate neugodno.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -