fbpx
NaslovnaSavjetiOvako se mijenjala četkica za zube od Egipćana do 21. vijeka

Ovako se mijenjala četkica za zube od Egipćana do 21. vijeka

- Advertisement -

Prva moderna četkica za zuba nalik na one kakve sada koristimo nastala je krajem 18. vijeka u Engleskoj, ali je malo poznato da su ljudi hiljdama godina unazad imali različite varijacije četkica i oralnih alata za čišćenje zuba.

istorija cetkice2Najstarija poznata zubna četkica postojala je, slažu se različiti izvori, prije nekoliko hiljada godina. Jedna od najpoznatijih preteča četkice za zube je takozvani „štapić za žvakanje“. Tu oralnu alatku su upotrebljavali domoroci u Australiji, kao i neka afrička plemena. Štapić se koristio tako se lagano grize ili žvaće male grančica ili korjen odabrane biljke sve dok njena biljna vlakna ne postanu dovoljno razdvojena da formiraju grubu četku. Čišćenje površine bilo je uspješno približno kao i žvakanje kraja čačkalice. Čak i sada neki domoroci u Australiji i Africi čiste svoje zube takvim štapićima za žvakanje.

Stari Kinezi, Rimljani i Grci su se sa entuzijazam su se posvećivali higijeni usta i zuba.

Prije pet hiljada godina Kinezi su smatrali da kvarenje zuba uzrokuju bijeli zubni crvi sa crnim glavama koje se vide kad se zub izvadi. U to vrijeme liječenje zubobolje se svodilo na ispiranje zuba, masažu i upotrebu specijalnih pilula. Obično su pilule bile napravljene od mrvljenog bijelog luka, slanog kamena, a umetale su se u uho nasuprot onoj strani lica koja je natečena od zubobolje.

Stari Rimljani su imali sopstvene načine kako da vodi brigu o zubima. Plinije Mlađi (61. – 113.) izdao je proglas da korišćenje pera ptice lešinara kao čačkalice za zube može uzrokovati loš zadah, ali je zato korišćenje bodlje od divlje svinje prihvatljivo jer čini zube čvrstim.

Grci su međutim bili nešto moderniji. U trećem vijeku prije nove ere Aristotel je Aleksandra Velikog savjetovao da  zube svako jutro protrlja tankim, ali grubim lanenim peškirom. Korišćenje lanene tkanine za čišćenje zuba zabilježeno čak do 1602. godine, kada je Vilijam Vogan napisao Petnaest pravila za očuvanje zdravlja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Da bi očuvali zube bijele i nepokvarene treba da perete usta posle svakog jela, da spavate s poluotvorenim ustima, a ujutro treba sa lanenom krpom dobro istrljati zube sprijeda is unutrašnje strane usta – navodi se u pravilima.

U Evropi petnaestog vijeka široko je bila prihvaćena navika čačkanja zuba sve dok filozofi nisu počeli izdavati uputstva o dobrom ponašanju. Rodes je rekao „nemojte čistiti zube nožem već upotrebite štapić ili neku čistu krpicu kako ne biste povrijedili druge zube“.

Godine l780. Engleska je konačno ponudila svijetu prvu modernu zubnu četkicu. Ručka je bila napravljena od kosti, a vlakna od svinjske dlake bila su ubačena u izbušene rupice.

Zubna četkica se proširila i u Sjedinjene Države pa je godine 1880, rukom izrezana i polirana goveđa bedrena kost bila smatrana izuzetnom ručkom za zubne četkice, a dugačke svinjske dlake su se umetale rukom, jedna po jedna u ručno izbušene rupice.

U dvadesetom vijeku, skromna zubna četkica zasjala je novim sjajem. Dr Robert Hatson, stomatolog iz San Hozea u Kaliforniji, izumio je prvu zubnu četku sa mekim okruglim završecima najlonskih vlakana. Novi proizvod nazvao je Oral-B. Godine l969. čuveni astronaut je Nil Armstrong koristio nekoliko minuta prije istorijskog silaska na površinu Mjeseca. Godine l991, predstavljena je prva zubna četkica sa vlaknima u boji koja blijede tokom upotrebe i na taj način vam daju signal kada treba zamijeniti četkicu.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -