NaslovnaSavjetiDr Endi Volf: Kako spriječiti nesavjesno liječenje

Dr Endi Volf: Kako spriječiti nesavjesno liječenje

- Advertisement -

Bilo da je u pitanju slučaj greške iz nemara ili usled loše procjene, čak i najiskusniji stomatolog može pogriješiti. Štaviše, statistički podaci pokazuju da je izvjesno da će se svaki stomatolog opšte prakse suočiti s tužbom za nesavjesno liječenje u nekom momentu svoje karijere.

Stomatog dr Endi Volf (Andy Wolff) iz Izraela dugo godina je radio kao sudski vještak u vezi s tužbama za nesavjesno stomatološko liječenje i vidio je gotovo sve u rasponu od blagog nemara do veoma ozbiljnog pretjerivanja u liječenju. Časopis Dental Tribune Online prenosi dio razgovara o stalnom porastu broja tužbi iz ove stručne oblasti, i o jednostavnim mjerama koje bi mogle pomoći u sprečavanju brojnih slučajeva nesavjesnog liječenja.

Dental Tribune Online: Doktore Volf, Vi ste stručnjak za tužbe po osnovu nesavjesnog stomatološkog liječenja već duži niz godina. Zbog čega je važno podići svijest u javnosti o ovoj temi?

Dr Endi Volf: Postoji toliko mnogo literature koja stomatolozima objašnjava kako da nešto urade – bilo da je to ugradnja implantata ili unapređenje efikasnosti liječenja korišćenjem novih tehnologija – ali ne postoje knjige u kojima piše kako nešto ne treba raditi, ili preciznije rečeno – šta se može dogoditi ako nešto pođe naopako. Ovaj aspekt prakse nije manje važan, kako za oštećenog pacijenta, tako i za stomatologa koji može snositi pravne posljedice.
Mnogi mogu pomisliti da se to ne odnosi na njih, ali svaki mudar ljekar zna da stvari povremeno mogu poći kako ne treba i da niko na to nije imun. Time što beležim slučajeve nesavesnog stomatološkog lečenja, time što pričam i pišem o njima, težim podizanju svesti i na taj način olakšavanju sprečavanja budućih neželjenih događaja.

Dental Tribune Online: Iz Vašeg iskustva, kakvi slučajevi nesavjesnog liječenja su najčešći?

Dr Endi Volf: Sigurno postoje brojni slučajevi u oblasti neurologije. Kao medicinski sudski vještak, suočavam se s velikim brojem primjera oštećenih nerava usljed ugradnje implantata, vađenja zuba ili tokom davanja injekcije. To je uobičajeno i dešava se brzo. To je tipična greška koja nastaje usled nesmotrenosti, jer se dogodi ili zato što je stomatolog u žurbi ili zato što je nestrpljiv. Međutim, posljedice po pacijenta su najčešće veoma dramatične i često nepopravljive.

Dental Tribune Online: Pored oštećenja nerva, da li postoji neka oblast u kojoj se greške češće javljaju?

Dr Endi Volf: Ako bih morao da izaberem samo jednu, rekao bih da je to implantologija. Nedavno sam radio na slučaju koji me je veoma uznemirio. Naime, oralni hirurg je uradio sva preliminarna ispitivanja veoma pedantno, CT snimanje, rendgensko snimanje, sve što je potrebno, tako da je sa sigurnošću znao kako radi s koštanom strukturom debljine 11 mm, a ipak je za ugradnju koristio implantat dužine 13 mm. Možda se zbunio, ili mu je asistent dodao pogrešan implantant koji on nije proverio, ali postupak je rezultirao pogađanjem nerva. U ovom slučaju, stomatolog je bio specijalista, iskusan hirurg. Bez postavljanja pitanja krivice – iako je ovaj hirurg bez sumnje odgovoran za nastalu štetu – slučajevi kao što je ovaj pokazuju da se greška zaista može desiti svakom.

Razgovarao: Danijel Cimerman

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -