NaslovnaZanimljivostiKsilitol nema dodatnih pozitivnih efekata na ortodontske pacijente

Ksilitol nema dodatnih pozitivnih efekata na ortodontske pacijente

- Advertisement -

AJOVA SITI – Upotreba žvakaćih guma, bombona i drugih proizvoda na bazi ksilitola nema posebnih benefita u sprečavanju karijesa pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

ksilitol2Pacijenti sa fiksnim ortodontskim aparatima su skloniji oralnim zdravstvenim problemima kao što je karijes. Ksilitol je važio za jednjenje koje ima anti-karijes preventivne odlike, posebno za ljude sa umjerenim do visokim rizikom od propadanja zuba. Zato se ortodontskim pacijenatima ponekad savjetuje da upotrebljavaju proizvode koji sadrže ksilitol. Nedavna studija, međutim, utvrdila je da ksilitol nema kliničkih ili bakterijskih efekata koji bi radili u korist u ovih bolesnika.

Studijom su ispitivane dugoročne posljedice ksilitola na zubni plak i pljuvačne streptokoke, koji igraju važnu ulogu u razvoju karijesa. Istraživanje je uključilo 4o ženskih i muških adolescenata i mladih osoba u dobi od 12-30 godina koji su bili podvrgnuti ortodontskim terapijama s fiksnim aparatima između januara i decembra 2009.

Učesnici su bili podijeljeni u tri grupe. Oni koji su u prvoj grupi konzumirali su šest komada ksilitolskih žvakaća dnevno za tri mjeseca nakon svakog obroka, što je rezultiralo ukupnim dnevnim unosom od šest grama ksilitola.

Druga grupa je koristila 12 ksilitolskih bombona za zvakanje dnevno za isti period, što je dovelo do ukupnog dnevnog unosa od šest grama ksilitola. Učesnici u trećoj skupini su bili kontrolna grupa i nisu dobijali nikakav ksilitol.

Klinička ispitivanja na tri, šest i 12 mjeseci nakon eksperimenta su pokazala da su sve tri grupe su imale smanjenje nivoa zubnog plaka. Međutim, nije bilo značajnih razlika između grupa. Istraživači nisu pronašli značajne razlike u rezultatima između grupa tokom trajanja studije, što ukazuje da ksilitol nije smanjio rizik od razvoja karijesa.

Istraživači su bili u mogućnosti da provjere upotrebu ksilitola kao mjeru prevencije karijesa, ali takva upotreba nije pokazalu nikakvu dodatnu mjerljivu korist. Oni su zaključili da su instrukcije za pravilno održavanje oralne higijene i primjena fluorida bili efikasni bez obzira da li su učesnici konzumirali ksilitol ili ne.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -