NaslovnaZanimljivostiPremijer liga: I pored milionskih ugovora fudbaleri nedovoljno brinu o zubima

Premijer liga: I pored milionskih ugovora fudbaleri nedovoljno brinu o zubima

- Advertisement -

LONDON – Vejn Runi, Jaja Ture, Ešli Kol i mnogi drugi (pre)skupo plaćeni fudbaleri engleskih fudbalskih klubova nisu baš najizdašniji kada je riječ o trošenju novca na stomatološke usluge pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u Britanskom žurnalu sportske medicine.

dijego kosta stomatologijaU protekloj sezoni javno je objavljeno da su prihodi Premier League postavili novi rekord u zaradi vrijedan više od 3,5 milijardi funti. Čini se da su fudbaleri malo tog novca potrošili na stomatološke usluge, s obzirom na rezultate nove studije istraživača na UCL Eastman Dental Institutu prema kojem mnogi igrači širom Engleske tri najvažnije lige imaju različite oblike oralnih bolesti.

Prema studiji objavljenoj u najnovijem izdanju British Journal of Sports Medicine, za više od jedne trećine od igrača koji su bili podvrgnuti pregledima oralnog zdravlja utvrđeno je da imaju zubni karijes, a kod svakog drugog igrača primjetni su znakovi trošenja zuba. Parodontopatija je manje zastupljena, i tu imamo da podatak da jedan od 20 igrača ima teški ili umjereni oblik tog stanja stanja.

Istraživanje je obuhvatilo 184 igrača iz Premijer lige, kao i dvije niže lige. Istraživači su ispitali zube i gingive od 90 posto članova svakog od timova tima i pitali igrače kako oni misle da oralne bolesti utiču na njihov kvalitet života i ukupne profesionalne performanse.

Većina igrača smatraju stomatološke ili gingivne probleme kao nešto što ima mali uticaj na njihov ukupan učinak na terenu.

Jedan na pet igrača, međutim, odgovorio je da oralni bol u vezi sa zdravljem utiče na njihov kvalitet života.

– Oralno zdravlje je oblast u kojoj mnogi sportisti imaju veće probleme nego kada je riječ o opštoj populaciji, tako da je veliko dostignuće za toliko profesionalnih klubova da sarađuju međusobno i da nam pomognu da bolje razumijemo razmjere ovog problema – prokomentarisao je Stijn Vandenbroucke šef medicinske nauke i sporta West Ham Uniteda, kluba koji je učestvovao u studiji. ”

West Ham redovno sprovodi preventivne stoamtološke intervencije u toku sezone, ali i predsezone.

Iako rijedak slučaj, problemi u oralnom zdravlju fudbalera mogu imati direktan uticaj na igru. Prošle sezone vidjeli smo veznjaka Chelsea i zvanično najboljeg igrača lige Edena Hazarda koji je propustio finale sezone tokom maja kada je njegov klub mogao osigurati titulu – sve zbog bolova u umnjaku. Kako bi se smanjio negativan uticaj oralnih oboljenja, istraživači su predložili nove strategije za promociju oralnog zdravlja u profesionalnom sportu.

– Drago nam je da klubovi poput West Hama već prihvataju rezultate studije, što i pokazuju postavljanjem oralnog zdravlja na vrh njihovog medicinskih dnevnog reda. Nadamo se da će i drugi timovi poći primjerom West Hama i uvesti robusan skrining oralnog zdravlja i njegovu promocija kao rutinski element svojih programa – zaključio je Dr Ian Needleman, profesor za restaurativnu stomatologiju na UCL Eastman Dental Institutu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -