NaslovnaZanimljivostiDisney nova zastrašujuća metoda za preslikavanje realnih zuba u igricama (plus Video)

Disney nova zastrašujuća metoda za preslikavanje realnih zuba u igricama (plus Video)

- Advertisement -

Stvaranje savršenih digitalnih zuba u 21. vijeku, iako zvuči čudno, očigledno zahtijeva neki vid “savremenog srednjevjekovnog uređaja za mučenje“, piše portal MotherBoard.

Kompjuterska grafika u video igrama i filmovima postala je zastrašujuće realna i metode njihovog stvaranja postaju sve složenije i radno intenzivnije. A kako bi dobili savršene digitalne zube timovi kompanije Disney pribjegavaju metodama i spravama koje izgledaju kao da ih je osmislio neki prilično surov inkvizitor. Plastični opis ove metode izgledao bi nešto poput ovoga – čovjek čiji će zubi biti “preslikani” u igricu, kaiševima je “od glave do pete” vezan za uspravni nosač, “obučen” u opremu za horor filmove i sa posebno dizajniranim držačem usta nakon čega biva “tretiran” svjetlosnim snopovima. I eto savršene “Disney-gaming okluzije“.

– Idealni izgled zuba zavisi od društvenog i kulturnog konteksta subjekta, kao i od njegovog uzrasta odnosno promjene izgleda zuba tokom vremena. Mi ovdje imamo specijalno dizajniran sistem za hvatanje optičkih svojstava zuba živog čovjeka koji se onda mogu re-renderovati kompjuterskoj grafici – pokušali su da objasne Disneyevi producenti i kreatori igrica u razgovoru za MotherBoard.

Da bi uhvatili ljepotu zuba i usne duplje, Disneyevim istraživačima je bio potreban volonter koji je u stanju da stoji mirno dok prima “baražnu paljbu” iz 54 različita svjetlosna topa koji ispaljuju svjetlost na njegovo lice u intervalima ne kraćim od 10-15 sekundi. Za to vrijeme kamera radi svoj dio posla i hvata fotografije koje će kasnije biti dodatno obrađene.

– Da bismo olakšali našem volonteru koji predstavlja model, obezbjeđujemo stabilizujući vratni pojas, traku za glavu i čvrsti predmet za griženje, što takođe pomaže da se odvoje gornji i donji zubi. Da bi se smanjila okluzija, povlačimo usne i obraze koristeći OptraGate retraktor za usne – objašnjavaju u kompaniji Disney.

Kada istraživači dođu do potrebnih podataka, nakon toga ih provlače kroz složene serije matematičkih jednačina kako bi uskladili svoje digitalne rekreacije sa stvarnim zubima volontera. Kada se ovaj proces završi, može se početi sa naknadnom obradom i integracijom digitalnih zubnih nizova u filmove i video igre, prenosi MotherBoard.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -