NaslovnaSavjetiŽuti zubi nijesu najgore što može da Vam se desi zbog cigareta

Žuti zubi nijesu najgore što može da Vam se desi zbog cigareta

- Advertisement -

Veliki broj pušača žali se na žute zube, tamne mrlje, zube koji poprimaju tamnu boju i loš zadah. Iako problemi, daleko su od najvećih koji mogu da Vas zadese zbog konzumacije cigareta. Usljed dugogodišnjeg konzumiranja cigareta dolazi do žute boje i izbjeljivanjue pušačkih zuba izuzetno je teško. Zbog katrana koji se nalazi u dimu prebojenost se, osim zuba, može javiti i na koži.

Osim toga, cigarete vrlo lose utiču na zubnu gleđ a poznato je da ukoliko se razgrađuje struktura zubne gleđi stvara se idealno tlo za bakterije. Zato se mnogi pušači nakon određenog vremena žale na eroziju zuba. Pušenje može da dovede i do karijesa jer direktno utiče na pojačavanje dentalnog plaka koji kada se nakupi prouzrokuje karijes.

Kako pušenje utiče na ugradnju implantata?

Cigarete, osim na zube, utiču i na Vaše desni, pa jedan od problema može da bude i oboljenje desni.

A ako ste se zapitali da li su tačne teorije da zbog cigareta možete i bukvalno da izgubite zub – tačno je. Razvitak parodontopatije može da prouzrokuje gubitak zuba tako što se kost povlači pa zub nema oslonac. Osnovni uzrok ovoga su bakterije iz zubnog plaka. Paradontalna infekcija pogađa liniju desni a razvija se kada kamenac i bakterije se natalože ispod ili iznad desni nakon čega dođe do upale.

Vaši zubi vremenom postaju osjetljiviji nego inače pa ćete konzumacijom hladnog ili toplog pića primijetiti oštar kratak bol koji će Vam smetati i remetiti Vas u obavljanju rutinskih dnevnih obaveza.

Foto: Freepik

Jedan od najvećih problema koji mogu da se jave je svakako tumor usne duplje koji se javlja zbog velike koncentracije kancerogenih materijala u cigaretama. Osim nikotina koji stvara zavisnost, u cigaretama se nalazi veliki broj toksičnih supstanci od čega su 43 kancerogene.

Pušenje utiče i na krvne sudove, moždane funkcije a u trudnoći je zabranjeno jer može doći do oštećenja ploda. Statistika kaže da se 30 do 40 odsto svih smrti od koronarne bolesti povezuje sa pušenjem.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -