NaslovnaZa pacijenteKako pušenje utiče na ugradnju implantata?

Kako pušenje utiče na ugradnju implantata?

- Advertisement -

Razmišljate li o implantima kao o opciji da zamjenite izgubljeni zub? Ova superiorna protetika može omogućiti lijep i zdrav osmijeh koji će trajati tri decenije ili duže, dok god ste posvećeni brizi o svojim novim zubima. Međutim, određene loše navike mogu otežati uspjeh ove vrste tretmana. Mislite da pušenje ne utiče mnogo na implante? Razmislite opet.

Pušenje itekako može da utiče na implante nakon što su oni hirurški postavljeni. Razlog je to što svaki put kad udahnete dim tokom pušenja nikotin usporava protok krvi do vaših desni. Rezultat je slabljenje imunološkog sistema, što dalje može uzrokovati povećani rizik od infekcije i odbacivanje implantata.

Stručnjaci će vas sigurno snažno ohrabriti da prestanete da pušite prije ugradnje zubnog implanta, ali to nije uvijek lako učiniti. Mnogi pacijenti su uspjeli pomoću raznih programa prestanka pušenja, ali ako to nije moguće, onda se preporučuje da se makar smanji broj cigareta koje pacijenti ispuši dnevno. Najbolje bi bilo da pacijent ne puši tokom tri mjeseca dok se dešava oseointegracija, odnosno proces vezivanja koštanog tkiva vilice sa zubnim implantatom.

Važno je zapamtiti da, čak i nakon zacjeljivanja rane od operacije, pušenje može povećati rizik od gubitka kosti. Ako vilična kost propada tokom vremena, to može dovesti u opasnost i funkciju protetike poput implantata.

- Advertisement -

Nije uvijek lako promijeniti navike poput pušenja i svaki stomatolog to razumije. Ali ako želite da uživate u boljem, zdravijem i funkcionalnijem smijehu, moraćete da imate svijest o tome koje navike bi trebalo da usvojite, a koje da odbacite. Evo par savjeta kako da osigurate da vaš novi smijeh traje:

  • Pušenje nije samo loše za vaše oralno i opšte zdravlje, već čini mnogo težim život sa trajnom protetikom. Najbolje bi bilo da probate da prestanete.
  • Ako budete pili dosta vode, vaše tijelo će ostati hidrirano i oslobođeno toksina koji bi mogli da utiču na vaše zubne implante.
  • Ako redovno vježbate i jedete zdravu hranu, umanjićete rizik od dijabetesa, koji takođe može uvećati rizik od neuspješnog tretmana implantatima.
  • Uzimanje antibiotika koje je propisao stomatolog prije ugradnje implantata umanjiće mogućnost da dođe do infekcije.

Pušenje je navika koje je teško osloboditi se, ali ako ostanete posvećeni naporu imaćete zdraviji i ljepši osmijeh koji ćete sačuvati do kraja života. Pušenje je jedan od glavnih uzroka parodontitisa i halitoze (loš zadah), čini da vaši zubi požute, povećava rizik od oralnog kancera i usporava proces ozdravljenja nakon tretmana kao što su vađenje zuba, ugradnja implantata i operacija desni. Takođe povećava i rizik od periimplantitisa, stanja do kojeg dolazi kada se upali tkivo oko implantata, što može da dovede do odbacivanja implantata i potrebe za dodatnim operacijama.

- Advertisement -

Odbacivanje implantata dešava se vrlo rijetko, procjenjuje se da su tretmani uspješni u oko 97 odsto slučajeva, ali moguće je doći do toga, pogotovo ako pacijent puši i ne prati savjete stomatologa. Ovo su simptomi odbacivanja implantata:

  • Upaljene ili krvave desni
  • Ozbiljni bolovi u ustima
  • Neprijatan osjećaj tokom žvakanja
  • Povlačenje desni
  • Otok na mjestu gdje je izvršena operacija
  • Gubitak implanta

Ako doživljavate bilo koji od sljedećih simptoma, hitno kontaktirajte stomatologa koji je ugradio implant, koji će vas primiti čim prije bude mogao i sprovesti kroz potrebnu proceduru kako bi spriječio dalje komplikacije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -