NaslovnaSavjetiZnate li zašto škripite zubima tokom sna?

Znate li zašto škripite zubima tokom sna?

- Advertisement -

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za termin škripanje zuba, ali nijesmo sigurni da li to radimo baš mi. Škripanje se dešava nesvjesno i noću pa često i ne znate da to radite.

Kao uzrok ovoj pojavi može da se javi stres koji se manifestuje na taj način. Može se desiti da Vas ujutro boli vilica ili glava. Međutim, može se desiti i da oštetite zub.

Osim stresa, jedan od ključnih i uz to i najčešći uzrok jeste nepravilan zagrižaj. Veliki broj ljudi ima nepravilan zagrižaj i onda zubi tokom noći traže svoje mjesto. Kao simptom može da se pojavi i bol i povlačenje desni.

Foto: Freepik

Ukoliko škripite zubima, možete da u dogovoru sa stomatologom koristite folije za zube koje bi Vaše zube štitile od oštećenja. Mnogima pomažu, a postoji više vrsta ovih folija.

Sa druge strane, ukoliko je škripanje zuba intezivno i smatra se posljedicom stresa, može se desiti da Vam ljekar preporuči nešto od ljekova za opuštanje mišića.

Škripanje zuba utiče i na sami tok sna pa u potpunosti zna da Vas poremeti jer ćete se izjutra osjetiti iscrpljeno, neispavano i to će dalje remtiti tok Vašeg radnog dana.

Pojava škripanja zubima zove se i bruksizam.

On je moguć i kod djece.

Ukoliko ste primijetili da Vaše dijete škripi zubima u snu, na brinite. Kod djece nijesu uvijek isti uzroci kao kod odraslih. Kod njih to može samo da bude prolazna faza. Ukoliko to potraje i primijetite neke posljedice i neuobičajene simptome, konsultujte se sa ljekarom.

Moguće je da zubić raste, mijenjaju se, da je djetetu ostala ta navika, ali uglavnom ne smatra se alarmantnim.

Ako ipak želite da utičete da ovo stanje kod Vašeg djeteta brže prođe, možete da masirate bebine desni i zube, a u apotekama postoji veliki broj gelova koji utiču umirujuće.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -