NaslovnaSavjetiZa sportiste: Evo kako da sačuvate zube od pada i udaraca

Za sportiste: Evo kako da sačuvate zube od pada i udaraca

- Advertisement -

Zaštita zuba u sportu nije obavezna ali je za određene vrste aktivnosti itekako poželjna. Ukoliko ste ljubitelj fudbala, rvanja, hokeja, boksa i sličnih sportova i aktivni ste na terenu, i sami znate da često dođete u situaciju da ugrozite zdravlje zuba raznim udarcima. Zaštita se ne preporučuje samo za boksere već i za one koji se bave biciklizmom, voze skejt i slično.

Smeta Vam razmak između zuba? Imamo sasvim bezbolno rješenje

Kako odabrati pravo rješenje?

Zaštita za zube u vidu folije može biti tanka i meka u zavisnosti od potrebe, a može biti i polugotova koju kupujete u sportskim radnjama. Ona koja je vjerovatno i najsigurnija je individualna. Ona se po otisku Vaših zuba izrađuje u stomatološkoj ordinaciji. Individualne folije su najbolje rješenje upravo zbog toga što mnoge polugotove prosto ne odgovaraju svakoj vilici. Osim toga, polugotove folije znaju da budu neudobne i da odvlače pažnju tokom aktivnosti. Zato je vrlo važno da odaberete onu koja Vam prija kako bi neometano funkcionisali.

Folija je obično debela oko 4 milimetra i to su one deblje koje su sa većim stepenom zaštite ali nemojte se iznenaditi ako Vam govor bude otežan dok ih koristite. Sa druge strane, one tanje folije gotovo su neprimjetne i skoro ih nećete ni osjetiti.  

Koju god da odaberete, njena glavna svrha je da pruži zaštitu usljed kontaktna ili amortizuje udarce.

Zaštitna folija se preporučuje i kod djece koja se bave sportom i aktivna po pitanju treninga.

Veoma je važno da pravilno održavate zaštitu za zube. Treba je redovno prati, čuvati u posebnoj kutiji i provjeravati postoji li neko oštećenje na njoj.

Ukoliko brinete da li će upotreba zaštite za zube da ostavi posljedice po Vaše zube, nema razloga za brigu. Folije su izrađene od materijala koji je po pravilu anti alergijski tako da ne izazivaju nikakve promjene.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -