fbpx
NaslovnaSavjetiŠkripanje zubima tokom sna kod djece - uzroci, posljedice i liječenje

Škripanje zubima tokom sna kod djece – uzroci, posljedice i liječenje

Zašto moje dijete noću škrguće zubima? Pročitajte sve o uzrocima, posljedicama, ali i potrebnoj terapiji kod škripanja zubima.

Šta je škripanje zubima ili bruksizam?
Škripanje zubima (bruksizam) je nekontrolirano stiskanje i klizanje donjih zuba po gornjima, pri čemu se zubi pretjerano troše i oštećuju. Bruksizam se javlja se u svim životnim dobima, pa tako često i kod djece. Škripanje zubima ili bruksizam ne zaobilazi ni djecu. Veliki postotak djece u nekom periodu života škripi zubima. Kod djece je uglavnom prolaznog karaktera i ne ostavlja posljedice.

Foto: bebac.com
- Advertisement -

Bruksizam (škripanje zubima) može biti:
*dnevni
*noćni
Kod djece se škripanje zubima javlja najčešće noću. Vrlo često nema vidljivih posljedica, dijete nije svjesno noćnih radnji, nego su roditelji ti koji tokom noći primijete zvuk škripanja zubi, koji je vrlo neugodan, sličan struganju noktima po školskoj ploči.

Bruksizam kod djece najčešće se javlja u mješovitoj denticiji. Zbog izmjene trajnih i mliječnih zuba, rasta i razvoja vilice, terapija je komplikovana, te je potrebno da bude individualna.

Postoji i bruksizam koji se događa tokom dana i zove se: bruksomanija. Bruksomanija ili dnevni bruksizam; stiskanje zubima tokom dana, ali bez škripanja. Uglavnom se povezuje sa stresom ili fizičkim naporom.

Foto: hometi.ru

Uzroci bruksizma kod djece
O uzrocima bruksizma kod djece još uvijek se ne zna dovoljno, pa i uzroci nastanka nisu dovoljno istraženi. Često se bruksizam povezuje s genetskom predispozicijom, s gastrointestinalim problemima, alergijama ili emocionalnim faktorima, popust stresa i frustracija.
Posljedice škripanja zubima mogu biti:
*potrošenost zubi,
*fraktura zuba,
*prerano nicanje trajnog zuba, zbog prerane potrošenosti mliječnog zuba,
*glavobolje,
*bolovi i škljocanje u temporomandibularnim zglobovima.

Foto: freepik.com

Udlage za zube za djecu
Grana stomatologije koja se bavi liječenjem škrgutanja (škripanja) zubima, te izradom udlaga za zube zove se gnatologija. Udlage za zube za djecu pomažu kao terapija za bruksizam, ali zbog promjena u usnoj šupljini potrebno je često mijenjati udlage. Zavisno o stepenu bruksizma, stomatolog procjenjuje jesu li potrebne udlage jer bruksizam kod djece često prolazi spontano.

Ako postoji primarni uzrok škripanja zubima (bruksizam), potrebno ga je izliječiti i na taj način kontrolisati bruksizam. Ukoliko dijete stišće zubima po danu, potrebno ga je osvijestiti o njegovim radnjama i objasniti mu štetnost bruksizma. Ukoliko primijetite neke od simptoma – škripanje zubićima kod vašeg djeteta ili trošenje zubića, problem se ne smije zanemariti!

Izvor: Art Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -