NaslovnaSavjetiZašto je važno da perete zube svom ljubimcu?

Zašto je važno da perete zube svom ljubimcu?

- Advertisement -

Da li ste znali da više od 80 odsto pasa starijih od tri godine ima problem sa bolestima desni?

Koliko je oralna higijena važna za čovjeka, važna je i za zdravlje pasa. Zato, vodite računa o svom ljubimcu. Pas često neće u bitnom promijeniti raspoloženje, ne može da kaže da ga nešto muči, ali to uopšte nije garant da ne osjeća bol.

Ukoliko je Vaš ljubimac štene, sada je pravo vrijeme da započnete ovu rutinu.

Animirajte ga, češkajte ga i polako mu jednom dnevno operite zube. Nemojte koristiti četkice za zube koje su namijenjene ljudima. Važno je da ne koristite ni paste za zube koje su namijenjene čovjeku jer one sadrže florid i onda ne bi bilo dobro da pas proguta dio paste.

Nicanje bebinih zuba ne mora da bude noćna mora

Kada ste obišli lokalne petshop-ove i za svog ljubimca pronašli odgovarajuću četkicu i pastu, vrijeme je da započnete sa ovom navikom. Često se dešava da se pas u početku opire, tako da uvijek umjesto četkice možete koristiti i alternativne varijante – peškir ili neka slična tkanina kako bi ovaj proces bio ugodniji.

Takođe, savjetuje se da jednom godišnje psa odvedete preventivno kod veterinara kako bi stručno lice pregledalo Vašeg ljubimca i kako biste i Vi dobili smjernice za dalje održavanje.

Ukoliko dok čitate ovaj tekst shvatate da je Vaš ljubimac godinama uz Vas a da do sada baš i nijeste vodili računa o oralnoj higijeni, ne brinite.

Pregledajte zube svog psa, ako vidite da se nataložio kamenac, preporučuje se da psa odvedete na profesionalno čišćenje zuba, a da onda i sami uhvatite ritam.

Takođe, obratite pažnju da ljubimac ima glodalice koje mu prijaju. Potrudite se da Vaš pas tokom šetnje ne grize kamenčiće i slične predmete jer na taj način može da ošteti svoje zube.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -