NaslovnaSavjetiNicanje bebinih zuba ne mora da bude noćna mora

Nicanje bebinih zuba ne mora da bude noćna mora

- Advertisement -

Čini Vam se da ste taman pregurali fazu grčeva sa bebom, kad – eto ih zubi. Svaki roditelj prolazi kroz to.  

Obično prvo niču donji sjekutići, potom gornji i onda redom. Period kada možete očekivati rast prvog zuba jeste između 4. i 7. mjeseca starosti. Faza rasta zubića trebalo bi da se završi do 15. mjeseca života.

Beba tada zna biti nervozna, razdražljiva, plačljiva, a o snu da ne govorimo. Ukoliko ste uveli nemliječnu ishranu nije rijetkost da beba počne i da odbija hranu pa onda imate i taj problem.

Ne brinite. Donosimo nekoliko savjeta kako da olakšate svojoj bebi nicanje prvih zubića.

Neke bebe nicanje zuba podnesu lakše dok se kod nekih mališana javi i temperatura i dijareja. Nije isključeno da može da se javi i otok. U tom slučaju, treba posjetiti izabranog pedijatra kako bi preduprijedili neke dodatne nepogode.

Jeste li oprali jutros četkicu za zube i znate li kako se pravilno održava?

Bebin najbolji prijatelj u tim danima postaju glodalice i gumene igračke. Zbog toga se potrudite da igračke budu čiste i bezbjedne jer u trenucima nicanja zuba, bebe mahom sve predmete guraju u usta na taj način ublažavajući neprijatnost, svrab i povremenu bol. Mali roditeljski trik je da gumenu igračku ili glodalicu ostavite u frižideru na kratko kako bi djetetu bilo prijatnije za desni. Generalno, u tom periodu, djetetu prija da mu se desni rashlade i masiraju pa otud i ova ideja koja se često praktikuje.

Bebe tada osjećaju svrab pa dijete možete čistom tkaninom ili bebi peškirom protljati bebine desni. Kada je riječ o masaži, postoje različiti gelovi koji mogu pomoći djetetu o čemu bi se trebalo posavjetovati sa ljekarom ili farmaceutom.

U ovom periodu, pojačano je lučenje pljuvačke pa se nemojte iznenaditi ako majica Vaše bebe bude jako često vlažna i mokra ma koliko puta je presvlačili.

Novo istraživanje: Jedno od desetoro djece napušta osnovnu školu bez vještine pranja zuba

Kada je riječ o hrani, neka djeca će preferirati da im hrana bude tečnija dok će nekima prijati tvrd keks, a neke bebe će odbijati hranu i moguće je da se javi izostanak aptetita što je normalna pojava u ovim okolnostima. Osluškujte svoje dijete i njegove potrebe.

Ukoliko ocijenite da se javljaju veći bolovi, visoka temperatura, prije upotrebe ljekova za ublažavanje bola, obavezna je kontrola kod ljekara.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -