NaslovnaSavjetiEnergetska pića su neprijatelji zuba, evo i zašto

Energetska pića su neprijatelji zuba, evo i zašto

- Advertisement -

Iako se o tome nedovoljno govori, energetska pića su u samom vrhu neprijatelja zdravlja Vaših zuba! Konzumacijom energetskih pića svoje zube bukvalnon “natapate” kiselinom, a nivo kiselosti varira od brenda do brenda.

Energetska pića uništavaju zubnu gleđ i stvaraju pogodno tlo za skupljanje karijesa što dalje može da izazove druge komplikacije i probleme u usnoj duplji ukoliko ne reagujete na vrijeme i ne posjećujete stomatologa i preventivno, a ne samo kada osjetite bol.

I e cigarete utiču štetno na zube, evo na koji način

No, ovo je jedan od faktora koji destruktivno utiču na Vaše zube ali koji zavisi isključivo od Vas i Vaših navika. Ovo nema veze sa genetikom, kvalitetom zuba i sličnim stvarima kojima biste se mogli opravdati pred sobom već samo sa ličnom odgovornošću. Ukoliko često konzumirate energetska pića pomislite na to da svaki gutljaj taloži kiselinu na Vašim zubima i negativno utiče na njih. Najbolji način da ovo izbjegnete je svakako da ovo piće zamijenite nekim drugim. Ako ste pomislili da taj problem možete riješiti tako što ćete oprati zube nakon konzumacije, varate se. Naprotiv, time samo pravite još veću štetu jer ćete tako moguće i proširiti kiselinu. Ukoliko konzumirate energetska pića, trudite se da koristite slamčicu kako biste izbjegli direktni kontakt tečnosti sa zubima.

Foto: Freepik

Ustima treba oko 30 minuta da vrijednost PH vrate u normalno stanje, pa zube možete oprati nakon nekih sat vremena.

Istraživanja su pokazala da su ova pića najviše popularna među tinejdžerima, zato razgovarajte sa svojom djecom i ukažite im na štetnost ovih navika.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -