NaslovnaSavjetiStomatološka poliklinika otvara dnevni centar za djecu sa smetnjama, usluge uskoro i...

Stomatološka poliklinika otvara dnevni centar za djecu sa smetnjama, usluge uskoro i u drugim opštinama

- Advertisement -

Problem dostupnosti stomatoloških usluga za djecu sa smetnjama u razvoju biće trajno riješen otvaranjem dnevnog centra u okviru Stomatološke poliklinike Kliničkog centra Crne Gore. U međuvremenu, tokom ovog ljeta, stomatolozi će raditi u dodatnim terminima intervencije, kako bi nestale liste čekanja, a očekuju i odobrenje Ministarstva zdravlja za rad u opštim bolnicama u Nikšiću, Beranama Kotoru. Poslije radnih posjeta tim ustanovama, plan je da tamošnji doktori, nakon obuke kolega iz Stomatološke poliklinike, nastave da pružaju usluge, koje su sada djeci sa smetnjama dostupne samo u Podgorici. To je u intervjuu Roditelji pitaju, koji realizuju udruženje Roditelji i novinska agencija MINA, najavila dr Danijela Subotić, specijalistkinja dječije i preventivne stomatologije iz Stomatološke poliklinike Kliničkog centra Crne Gore.

Roditelji se već godinama žale da djeca sa smetnjama u razvoju predugo čekaju na intervencije kod stomatologa, jer je Stomatološka poliklinika jedina zdravstvena ustanova u Crnoj Gori gdje se mogu obratiti za pomoć. Da bi popravili ili izvadili zube čekaju, kako tvrde, nekad i mjesecima, jer nema dovoljno termina, a česta su i odlaganja ukoliko dijete nije sasvim zdravo i ne smije zbog toga biti uvedeno u opštu anesteziju.

Foto: Agencija Mina, Roditelji.me

Dr Subotić, koja je i predsjednica Udruženja dječijih i preventivnih stomatologa Crne Gore, očekuje da će svi ovi problemi uskoro biti riješeni, zahvaljujući planu novog menadžmenta Kliničkog centra i Stomatološke poliklinike.

“Sa djecom sa smetnjama u razvoju ambulantno radimo još od 2006, a u opštoj anesteziji od 2016. godine. Dio intervencija, koje možemo, radimo ambulantno. To se odnosi na primjer na svu djecu sa medicinskim hendikepom, jer su to uglavnom djeca koja sarađuju sa nama. Imamo i populaciju djece sa Downovim sindromom, sa kojima takođe možemo sasvim lijepo da sarađujemo i da radimo sa njima ambulantno. Međutim, imamo određen broj djece, dosta njih, sa kojima ne možemo da sarađujemo i to je indikacija za opštu anesteziju. Ako je riječ o jednom ili dva zuba, i to se može odraditi ambulantno. Nećemo ih uvoditi zbog tog razloga u opšta anesteziju, ali ako imamo, što je u većini slučajeva, dosta karioznih zuba i dosta zuba za ekstrakciju, onda to moramo odraditi u uslovima opšta anestezije”, pojasnila je Subotić.

Najavljuje da će u Kliničkom centru uskoro biti uveden novi protokol sedacije. Prema njenim riječima, ipak neće biti preporučljiv za djecu sa smetnjama, nego samo za one koji nemaju zdravstvenih problema druge vrste, već su jako mali i ne sarađuju sa stomatologom. U slučaju smetnji u razvoju postoje, kako kaže Subotić, mnogi drugi problemi zbog čega ta djeca ne smiju da se uvedu u drugu anesteziju osim opšte.

“To su djeca sa kompleksnim oboljenjima, sa više oboljenja. Imamo i djecu s autizmom za koju nikad ne znate kako će da odreaguju. Tako da za njih samo opšta anestezija može da dolazi u obzir”, kaže Subotić.

Konstantan i razrađen sistem rada u Stomatološkoj poliklinici u trenutnim uslovima nijesu, smatra ona, dovoljni da se  eliminišu liste čekanja, jer se za intervencije koriste sale Instituta za bolesti djece i Kliničkog centra, koje su uglavnom zauzete.

Foto: Freepik

Problem zauzetnosti sala nije samo problem Dječije bolnice niti Kliničkog centra, već je to problem na nivou čitave države, zbog čega su i nastale liste čekanja. Mi smo radili svih ovih godina. Ali vi radite, a ista djeca vam se ponovo javljaju. Skoro sam radila intervenciju djetetu koje već treći put ulazi u opštu anesteziju. Novi menadžment je, s obzirom na veliki pritisak koji je bio i na potrebu za tim, pokušao da na neki način napravi neko bolje rješenje. Direktor Kliničkog centra komunicirao je sa Ministarstvom zdravlja i dr Srđanom Pavićevićem i oni su uspjeli da nađu neko kratkoročno rješenje, uz pomoć kojeg bismo uspjeli nekako da svedemo listu čekanja na minimum. Dobili smo dodatne termine preko ljeta, s obzirom da je tada mnogo manja zauzetost sala. Svakog petka i subote ćemo raditi čitavog ljeta da bismo skinuli listu čekanja. Ali to ne znači da se ona neće kasnije napraviti. To je samo kratkoročni plan”, rekla je dr Subotić.

Drugi plan je, kako je objasnila, da odlaze u Opštu bolnicu Nikšić, Opštu bolnicu Berane i Opštu bolnicu Kotor.

“Spremni smo već sjutra da pođemo, ali postoje neke zakonske regulative koje moraju prvo da se zadovolje da bismo mi mogli da radimo u tim bolnicama. Iz tog razloga čekamo da Ministarstvo obavi sve te formalnosti. Osim što ćemo tamo raditi intervencije, mi ćemo i da obučimo doktore da nastave samostalno da pružaju ove usluge ako su voljni”, ističe Subotić, koja u Timu za djecu sa smetnjama Stomatološke poliklinike radi sa samo jednim kolegom – dr Kemalom Šahmanovićem.

Plan je da kada završe prve intervencije po regionu i obuku kolega, dolaze po potrebi na konsultacije i ispomoć.

“Treći, dugoročni plan, kome se ja mnogo radujem i sad mogu da ga najavim, je otvaranje dnevnog centra u okviru Stomatološke poliklinike. Zašto to ranije nismo uradili? Zato što je veliki dio prostorija Stomatoške poliklinike preuzao Stomatološki fakultet. Naš sadašnji direktor Vladimir Popović i direktor KCCG-a dr Aleksandar Radović su uspjeli da se dogovore sa dekanom da se prostorije fakulteta izmjeste i oslobode za nas. Mi ćemo onda imati jedan divan prostor za dnevni centar, u kojem bismo radili i ambulantno i u opštoj anesteziji. To bi potpuno riješilo problem lista čakanja”, ističe Subotić.

Otvaranjem dnevnog centra stomatolozi više neće zavisiti od toga da li su sale slobodne, već će, navela je ona, imati stalne termine i moći će da primaju i hitne slučajeve.

Planirano je da se fakultet iseli do septembra, nakon čega će, kako je kazala, početi adaptacija prostora za potrebe dnevnog centra Stomatološke poliklinike.

Izvor: Agencija Mina i Udruženje Roditelji

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -