NaslovnaSavjetiUpotreba slatkih pića šteti zubima i povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Upotreba slatkih pića šteti zubima i povećava rizik od dijabetesa tipa 2

- Advertisement -

Fondacija za oralno zdravlje pozvala je da se odbace slatka pića u korist zdravijih alternativa, jer nova istraživanja pokazuju povećan rizik od dijabetesa tipa 2. Studija, objavljena u časopisu “Diabetes Care Journal”, pokazuje da će povećavanje konzumacije pića sa samo 100 ml dnevno tokom četiri godine povećati rizik od dijabetesa tipa 2 za skoro petinu (16%). Istraživači su pregledali oko 160.000 žena i 35.000 muškaraca tokom 26 godina i, takođe, otkrili da je zamjena slatkog napitka vodom, kafom ili čajem smanjila čovjekov rizik od dijabetesa tipa 2 i do 10%. Prethodne studije su otkrile da oni sa dijabetesom tipa 2 imaju veću vjerovatnoću da pate od drugih oralnih zdravstvenih problema, poput bolesti desni. Doktor Najdžel Karter OBE, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje, veruje da studija naglašava važnost umanjivanja konzumacije pića i važnost zamjena šećera.

dr Najdžel Kartel
dr Najdžel Kartel

„Ova studija dodaje mnoštvo snažnih naučnih dokaza koji pokazuju da šećerna pića nisu štetna samo za vaše oralno zdravlje, već i za vaše šire zdravlje. Nadalje, ističe kako čak i male promjene vaše prehrane mogu imati značajan utjecaj na rizik od dijabetesa. Ova će studija, nadam se, pokrenuti ljude da obrate pažnju na važnost smanjenja konzumacije pića. Zamjena slatkog napitka za zubu alternativu poput vode ili mlijeka jednom dnevno, ne samo da će pomoći zdravlju usta, već će i smanjiti rizik od dijabetesa“, objasnio je Karter.

Posljednjih godina izvještaji ističu koliko šećera konzumiramo. U proseku Britanci konzumiraju 322 limenke slatkog pića godišnje, što iznosi otprilike 2 litre nedeljno. Tada ne može biti iznenađenje da propadanje zuba ostaje zapanjujući problem, posebno među djecom. Javno zdravlje Engleske izvještava da je devet od deset vađenja zuba u bolnici kod male djece usljed prevencije propadanja zuba.
„Kao potrošačima vrlo je važno da preuzmemo odgovornost za ono što stavljamo u usta. To znači da bi svi trebali provjeriti etikete hrane i pića koje kupujemo da bismo bili sigurni da se držimo unutar preporučenog dnevnog ograničenja od 30 grama dodanog šećera dnevno. Ako ste u nedoumici, obična voda je najbolja za zube, najbolji način za žeđ, a da ne ugrožava naše zdravlje“, zaključio je Karter.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -